söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Sluta med tramsproduktion av sjukvård”

Publicerad: 1 juli 2014, 10:55

Panelen består av Anders Ekholm, vice vd, Institutet för framtidsforskning, Johanna Adami, direktör och avdelningschef på Vinnova. och Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Sverige får råd att bekosta sjukvården framöver, om vården börjar med att göra mer rätt än fel.


– Nu måste alla diabetespatienter med en välkontrollerad sjukdom träffa en läkare för att få ett recept. Det är rena tramsproduktionen, sade Anders Ekholm, vice vd på Institutet för framtidsforskning och tidigare analyschef på socialdepartementet.

Företaget Health Navigator ställde den eviga frågan ”Hur ska vi ha råd med att med offentliga medel bekosta hälso- och sjukvården framöver?” i Almedalen. Men i stället för att bjuda in ett antal domedagsprofeter medverkade tre personer med en rätt optimistisk syn på förutsättningarna för en bra sjukvård även fram till år 2050.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, ser oanade möjligheter med en bättre förebyggande, preventiv verksamhet. Först genom att höja kunskapsläget i befolkningen om till exempel risker med fetma går det att göra något åt ojämlikheten i hälsa, anser han. Och förebyggande verksamhet kostar mycket mindre än att bota.

Men folkhälsan är inte något enbart för sjukvården. Kommunerna, staten och hela samhället måste dra sitt strå till stacken. Och de enskilda människorna som på olika sätt skaffar sig ett större inflytande över sin egen vård.

Mycket uppmärksamhet riktas i dag mot hur dyra nya mediciner, som TNF-hämmare och läkemedel mot hepatit C, blir för samhället, påpekade Anders Ekholm. Men det diskuteras lite hur dyrbara dagens behandlingar och teknik är och hur lite som görs för att slopa det som är dåligt. Skämtsamt efterlyste han Myndigheten för utmönstring av gammal teknik.

Men omställningen av sjukvården och patientens ökade medverkan kommer inte att gå som en dans. Det var direktör Johanna Adami hos Vinnova och de andra två i panelen överens om.

Johan Carlson, som är läkare, tog upp hur konservativa läkare och vården är. Klimatet är inte särskilt innovativt. Uppdelningen av ansvar och finansiering på staten, 21 landsting och 290 kommuner underlättar inte heller förändringar.

Teknikutvecklingen måste få ta tid, försökte Anders Ekholm pränta in. Den pågår hela tiden och bakslag måste man räkna med. För människan i allmänhet är det också lättare att fortsätta göra som i går.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev