Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Sluta plöj ner miljarder i fastigheter och satsa på it”

Publicerad: 3 juli 2017, 14:57

Anders Sylvan, Anna Lefevre Skjöldebrand och Mats Eriksson.

Det är dags att sluta plöja ned miljarder kronor på fastigheter och att istället satsa mer på it, ansåg flera debattörer på ett seminarium i Almedalen.


Landstingen behöver investera stora summor i digitaliseringen, ändå går mindre än tre procent av budgeten till it år efter år. Landstingsrådet Mats Eriksson (M) tror att pengarna finns att hämta i fastigheter.

– Vi måste sluta plöja ner miljarder i gamla och nya fastigheter och plöja ner dem i digitaliseringen i stället, konstaterade han på ett Sussa-seminarium i Region Örebro läns regi.

Han fick genast medhåll från Anders Sylvan, landstingsdirektör i Västerbottens läns landsting.

– Vi måste prioritera ner byggnader och prioritera upp it. Inte bara för att pengarna finns där, utan även för att sjukvården borde komma att förändras i takt med digitaliseringen.

Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting, konstaterade att sjukvården hittills visserligen blivit datoriserad, men utan att använda arbetssätt.

– Den här gången ligger den stora utmaningen i att förändra vårt sätt att leverera sjukvården, sade han.

Panelen håller med och Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech, tog resonemanget ännu längre.

– Vi måste sluta prata om att vi behöver fler läkare och sjuksköterskor. Patienter är en extremt outnyttjad resurs som med digitala verktyg kan underlätta för vården. Vi måste jobba mer resurseffektivt, sade hon.

Och politikerna i panelen var inte sena med att hålla med om att patienten borde få mer makt över sin vårdsituation och samtidigt agera som resurs i vården i och med digitaliseringen.

– I framtiden kommer mycket av primärvården att ske digitalt. Det är egentligen väldigt sällan du behöver gå till en vårdcentral. Och när du gör det är det efter att du har rapporterat in dina värden och hur du mår, konstaterar Mats Eriksson efter debatten.

Behovet av vårdplatser i den slutna sjukvården tror han framför allt kommer att minska med hjälp av effektivare läkemedel.

Men vi har fortfarande en åldrande befolkning med ett ökat vårdbehov?

– Jo, men egentligen är det ju bara det sista levnadsåret som kostar mycket pengar för sjukvården och det kostar ju oavsett hur gammal du blir, säger Mats Eriksson.

Tror du att vi kommer att prata mindre om ”vårdkrisen” om fem år?

– Ja, det tror jag.

Vårdförbundets David Liljequist fick representera professionen i diskussionen. Efteråt konstaterar han att politikerna och tjänstemännen är lite väl tidsoptimistiska. Digitaliseringen går inte så snabbt att man kan sluta prata om sjuksköterskebrist och vårdkris om några år.

– Det dröjer ju väldigt länge innan de här systemen som diskuteras nu är implementerade i vården och vi slipper en massa onödigt arbete som vi ägnar oss åt i dag, som it-strul. Under tiden går många erfarna specialistsjuksköterskor i pension. De hade vi behövt i det här utvecklingsarbetet, säger David Liljequist.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev