Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Sluta prata om vad som är normalt”

Publicerad: 1 juli 2014, 15:15

Från vänster: Hanif Bali (M), Mona Sahlin (S) och Gudrun Schyman (FI).

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Det behövs ett öppnare och mer tillåtande samhällsklimat. Det var budskapet när Gudrun Schyman och Mona Sahlin pratade om psykisk ohälsa under Almedalsveckan.


”Psykiatri i politiken” var rubriken för ett av de seminarier som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, arrangerade i Visby på tisdagen. De deltagande politikerna Mona Sahlin (S), Gudrun Schyman (FI) och Hanif Bali (M) höll sig dock inte riktigt till ämnet. Samtalet kom att handla om allt från rasism till samtalsklimatet i politiken innan SKL:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren ledde tillbaka deltagarna till att prata om psykisk ohälsa. Alla de tre medverkande politikerna hade liknande tankar om vad som behövs för att minska den psykiska ohälsan.

– Man måste sluta att prata om ordet normalt. Varje gång man gör det så skapar man en hierarki i samhället, sade Mona Sahlin.

Hon efterlyste också ett mer tillåtande samhällsklimat och fick medhåll av Gudrun Schyman.

– Vårt samhälle har ett väldigt förakt för svaghet. Det blir ett väldigt obehagligt samhälle om man inte tillåts att vara människa, sade Gudrun Schyman.

I synen på vilket samhälle som krävs för att motverka psykisk ohälsa tycktes avståndet inte vara så stort mellan Feministiskt initiativ och Moderaterna. Gudrun Schyman fick stöd för sina tankar av moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

– Ett samhälle som inte tillåter dig att vara dig själv håller tillbaka människors kreativitet, sade han.

Gudrun Schyman lyfte sedan fram att människor med psykiska funktionshinder är en grupp där det finns en oerhört stor kreativitet som samhället missar att ta vara på.

När publiken släpptes in för frågor passade Svenska psykiatriska föreningens ordförande Lena Flyckt på att fråga politikerna varför psykiatrin inte verkar vara en viktig valfråga trots att en mycket stor del av sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa. Gudrun Schyman var den enda som fick tillfälle att ge ett svar.

– Jag tror att det handlar om att frågorna om psykisk ohälsa hamnar mellan stolarna när olika huvudmän delar på ansvaret. Det här är en viktig fråga men den organisation vi har i dag gör att det blir svårt att definiera vem som har ansvaret, sade hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev