Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Små landsting får problem med specialistvårdval

Publicerad: 30 juni 2014, 12:55

Eva Tjernström (S), landstingsråd, Gävleborg, Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, Maria Dellham (M), oppositionslandstingsråd i Västmanland och Roger Molin, regeringens vårdvalssamordnare.

Foto: Lisa Blohm

Fungerar specialistvårdval i ett litet landsting? Det frågade sig Landstinget Gävleborg på ett seminarium i Visby.


”Hjälper eller stjälper vårdvalssystem i specialiserad vård möjligheterna till en jämlik vård?”. Det var rubriken på Landstinget Gävleborgs seminarium i Visby på måndagen. Bakgrunden var en utredning om förutsättningarna för specialistvårdval som landstinget genomfört.

– Specialistvårdval leder inte till en helhetsutveckling av sjukvården. Det är ett kostsamt system som vi inte vet om det skulle leda till bättre vård. Det finns en risk att det skulle leda till att man styckar upp vården i olika tårtbitar i stället för att få en helhet, sade Eva Tjernström (S), landstingsråd i Gävleborg.

Enligt henne visar den analys som Landstinget Gävleborg gjort att små landsting inte har de resurser som krävs för att införa fungerande vårdval i specialistvården. Både Eva Tjernström och oppositionslandstingsrådet i Västmanland Maria Dellham (M) tog upp idén om vårdval över landstingsgränserna.

– Varför inte slå ihop de kompetenser som finns i landstingen? frågade sig Maria Dellham.

Regeringens vårdvalssamordnare Roger Molin konstaterade att införandet av specialistvårdval har gått trögt och att det delvis beror på ett politiskt motstånd i många landsting. Han efterlyste idéer från de landsting som tycker att specialistvårdvalet inte är något för dem.

– Jag skulle vilja höra hur de vill utveckla hälso- och sjukvården i stället. Det kanske skulle leda till att vi fick nya spännande idéer, sade Roger Molin.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren slog fast att specialistvårdvalen behövs för att öka mångfalden. Men konstaterade att läkarna ofta lämnats utanför diskussionen om hur det ska gå till och att det kan vara en del av förklaringen till misslyckandet.

– Man diskuterar de här frågorna ovanför huvudena på oss istället för att föra en diskussion med dem som jobbar i vården om hur behovet ser ut, sade Heidi Stensmyren.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev