Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Spaning: Förebyggande hälsovård i stället för ännu mer tejp

Publicerad: 2 juli 2019, 05:35

Jubileumsseminariet i Almedalen 2019. Panelen: Anna Nergårdh, utredare, Carl-Johan Robertz, chef Hälsostaden Ängelholm, Magnus Isacson, ordförande Sfam, Annika Roman, chef för vård- och omsorgsförvaltningen Örebro kommun, Mattias Millbro, ordförande, Ung med MS, Ulrika Sharifi, vice ordförande Psykologförbundet.

Foto: Katarina Ekspong

Hur ser nära vård ut om 25 år? Dagens Medicin firade sina 25 år med att spana framåt i Almedalen.


Men seminariet i Visby började med en tillbakablick. 1994 – för 25 år sedan – föddes både Dagens Medicin och husläkarreformen medan Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare av nära vård, gjorde sin AT-tjänst i Köping. Redan där reflekterade hon över brister som finns kvar än i dag. Det hängde inte riktigt ihop.

–Jag såg nog ganska tidigt att om man ska göra saker riktigt bra – för och tillsammans med patienten – då underlättar inte systemet det. Det kände jag redan då, det har jag nog känt alltid därefter, och det är väl det jag håller på att försöka förändra, sa Anna Nergårdh under introduktionen till Dagens Medicins jubileumsseminarium på måndagen.

Det personcentrerade arbetssättet underlättas inte av dagens regler och organisationer.

–Väldigt mycket som blir bra är där medarbetare skruvar till det, gör nåt extra eller rundar hörn. Man skulle ju vilja att hälso- och sjukvårdssystemet – allt ifrån lagstiftningen, reglering, normering och hela vägen – underlättade att uppnå de mål som vi vill uppnå. Och så känns det inte alltid, sa Anna Nergårdh.

Frågan som hon ofta får är varför omställningen från att ha tyngdpunkten på akutsjukhusen till att fokusera på nära vård ska fungera – just denna gång?

–Ett svar är att det inte räcker med statliga beslut, sa Anna Nergårdh.

Hon menar att framtidens primärvård inte alls är dagens utan en helt ny hälso- och sjukvårdsstruktur där primärvården både är rätt resurssatt och kompetenssatt för att möta behoven. Och att den behövande patienten inte behöver stå för hela samordningen av de olika delarna i sjukvården.

Annika Roman, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro kommun, ansåg att kommuner och regioner inte kan gå i två olika spår. Samverkan måste vidareutvecklas till samarbete.

–Vi måste ta våran plats och roll. Vi har jättesvårt sjuka patienter, brukare i hemmen som vi tar hand om och det måste vi göra tillsammans med sjukhus, primärvård, psykiatri för att göra det bästa för dem vi är till för, sa hon.

Även psykologerna önskar ha tagit plats när året är 2044.

–Först och främst vill vi finnas i primärvården, för som det ser ut nu finns vi inte där. Den andra saken är att vi skulle ha ett vidgat perspektiv. Vi tänker att psykologen behöver integreras i alla områden i primärvården. Det handlar om värk och smärta och diabetes och livsstilsproblem och kroniska tillstånd där man behöver hjälp att hantera livet och kanske göra beteendeförändringar, sa Ulrika Sharifi, vice ordförande Psykologförbundet.

Spetspatienten Mattias Millbro, ordförande för Ung med ms, hade ett medskick till politikerna i sin framtidsspaning.

–Vi vet vad kroppen behöver för att må så bra som möjligt, sa han och poängterade vikten av den förebyggande vården och de livsstilsförändringar som skulle kunna förhindra många fall med kroniska sjukdomar.

–Vi måste våga ta de stora långsiktiga besluten, man vet vad lösningarna är. I stället för att uppfinna bättre och mer effektiv gaffatejp så kanske man ska se till att inte gå sönder från första början, sa Mattias Millbro.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev