torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Studenterna tar täten för personcentrerad vård

Publicerad: 4 juli 2018, 12:25

Studenterna tar täten kring personcentrerad vård och ett interprofessionellt arbetssätt via ett nytt nätverk.

Ämnen i artikeln:

Personcentrerad vård

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

– Det är en attitydfråga vid lärosätena. Studenterna behöver arbetssättet för att klara sig i framtidens sjukvård, säger Viviana Lundberg, sammankallande i nätverket.

Det behövs betydligt mer lagarbete i framtidens sjukvård och det måste börja redan under utbildningstiden om intentionerna från utredningen En god och nära vård ska kunna bli verklighet. Det menar Sveriges Hälso- och Sjukvårdsstudenter (SHSS), ett nätverk som representerar 45 000 studenter inom 16 olika professioner. Vårdens hierarkiska system måste förändras i grunden.

­– Vården är uppbyggd för att behandla en diagnos, inte en person säger Viviana Lundberg.

Och arbetssättet måste in redan på utbildningarna. Att sjuksköterskor träffar tandhygienister under två timmar eller att hälsovetarna får läsa en grundkurs om sjukdomar räcker inte. Även ute på praktik ser det väldigt olika ut när det handlar om interprofessionellt lärande.

­– Ibland är det inget snack om att jag ska göra det, då går jag med andra professioner, men i slutenvården finns det inte, säger Viviana Lundberg, som blev legitimerad sjuksköterska för en månad sedan.

Nätverket startades för två år sedan, men befinner sig fortfarande i en uppstartsfas. Via en debattartikel i Dagens Medicin förra året uppmärksammades de av regeringen särskilda utredare Anna Nergårdh och det resulterade i en hel bilaga om ett interprofessionaliserat arbetssätt. Men något större genomslag har de inte fått hos sina framtida arbetsgivare ännu.

– Jag tror att det är en generationsfråga och får vi in det i utbildningarna så kommer det att bli naturligt på sikt. Patienterna kommer också att ställa helt andra krav på sin vård. Vi kommer att få fler spetspatienter och fler överlevare och då måste vården ha nya lösningar, säger Viviana Lundberg.

Hon poängterar att det inte handlar om ett nytt fackförbund och SHSS får mycket stöd från yrkesförbunden. Med 45000 blivande vårdmedarbetare vill de vara en kraft att räkna med.
– Jag tror inte att det finns något liknande. Moderförbunden har inget sånt här samarbete.

Relaterat material

”Ett startskott för tvärprofessionellt studentsamarbete”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev