tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Studie ger svar om stöd när drevet går

Publicerad: 2 juli 2013, 06:00

Doktoranden Maria Wramsten Wilmar hoppas att semi­nariet ska väcka förståelse för att det är tufft att möta journalister ”på hugget”. Bilden tagen vid friande dom i målet mot en läkare på Astrid Lindgren.

Foto: Joel Marklund /Bildbyrån

Chefer inom hälso- och sjukvården känner sig ensamma när drevet går. Flertalet som utsätts för negativ fokusering av medier tycker att de får för lite uppbackning av ledningen.


Med anledning av att chefer inom vård och omsorg ibland behandlas  hårdhänt av journalister har forskare i ett projekt studerat hur chefer  och chefskap påverkas av personlig fokusering i medierna. Vid ett  seminarium på Almedalsveckan kommer resultat från studien att  presenteras.

– Det är allt vanligare att chefer fokuseras i media och för att  cheferna inte ska stå handfallna är det viktigt att skapa en ökad  kunskap. Därför måste vi ta reda på vilket stöd som cheferna behöver,  säger Maria Wramsten Wilmar, doktorand vid Högskolan i Borås och  Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Den kvalitativa delen av studien har gjorts genom djupintervjuer med  bland annat chefer inom hälso- och sjukvård med erfarenhet av att bli  utsatta för negativ fokusering av medier. Delstudien visar att många  chefer känner sig ensamma och lämnade åt sitt öde.

De nya resultaten av den kvantitativa delstudien, som precis blivit  klar, kommer att presenteras på seminariet. Maria Wramsten Wilmar hoppas  bland annat att studien ska skapa en förståelse för chefernas  upplevelser. Genom kunskapen ska man på så sätt kunna förutse vilket  stöd som behövs.

– Resultaten visar vilket stöd cheferna upplever att de får och  vilket stöd som har mest betydelse när det gäller hanterbarhet och  stress vid situationen, säger Maria Wramsten Wilmar.

Hon hoppas att seminariet ska bidra med ökad kunskap och väcka en  förståelse för att det är tufft för alla att möta journalister när de är  ”på hugget”.

– Det blir ett stresspåslag om man blir jagad av många journalister  samtidigt och försöker svara upp mot allas krav och förväntningar, säger  Maria Wramsten Wilmar.

Forskningsprojektet finansieras med stöd av Afa försäkring.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev