Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Superutredare årets raket på listan

Publicerad: 28 juni 2017, 05:30

Anna Nergårdh är kardiolog och tjänstledig från uppdragen som chefläkare och biträdande landstingsdirektör i Stockholm för att vara utredare.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Samordnad utveckling för god och nära vård heter utredningen Anna Nergårdh har fått av regeringen. Namnet skvallrar om att det är stora frågor på agendan.

Ämnen i artikeln:

MaktlistanAnna Nergårdh

– Det förslag vi lägger handlar om förändringar av de styrande principerna i de inledande delarna av hälso- och sjukvårdslagen. Det här omfattar alla nivåer av hälso- och sjukvården. Det gäller stat, landsting och kommuner, säger Anna Nergårdh när Dagens Medicin träffar henne på socialdepartementet.

I delbetänkandet som utredningen lämnade tidigare i juni slår hon fast att sjukvård ska ges som öppenvård i första hand. En princip hon alltså vill ha in i lagstiftningen.

– Alla säger att öppenvård är förstahandsalternativet. Men av olika skäl, som tradition, kultur och ekonomiska styrmodeller, är det faktiskt inte så. Vi lägger in människor och bedriver en del vård i slutenvård som lika bra kan göras i öppenvård. Det här är en klar markering som kan stärka huvudmännen i att man faktiskt måste omforma sina modeller, inte minst ekonomiska styrmodeller för att öppenvård faktiskt ska vara förstahandsvalet.

Anna Nergårdh föreslår också en ny vårdgaranti för primärvården. Patienterna ska garanteras medicinsk bedömning inom tre dagar av den vårdprofession som är bäst lämpad. Nästa steg i utredningen är att ta fram ett förslag till nationellt uppdrag för primärvården.

– Min uppfattning är att vi inte kan ha 21 olika primärvårdar. Vi behöver ett erbjudande till medborgarna. När vi tar fram det nationella uppdraget måste vi dimensionera det, både utifrån de yrkeskategorier vi har, de förutsättningar vi har att bemanna och så måste vi knyta vårdgarantin till det på ett rimligt sätt.

Handlar ett nationellt uppdrag om att peka ut vilka yrkeskategorier som ska finnas i primärvården?

– Det skulle kunna vara så.

Ska ett uppdrag innehålla en lista på alla olika undersökningar och behandlingar du kan få i primärvården?

– Det viktigaste för mig är att det är en primärvård som motsvarar medborgarnas behov och borgar för en jämlik hälso- och sjukvård. Om sättet att nå dit är genom ett gemensamt verksamhetsinnehåll eller via likartade ekonomiska styrsystem är något vi ska titta på.

Vilka verksamheter vill du flytta ut från sjukhusen?

– Mycket öppenvård som i dag görs på sjukhus. Förenklat skulle man kunna svara att det som inte är knutet till operationsverksamhet skulle kunna vara lättare att flytta ut.

Vad innebär det för dem som arbetar på sjukhusen i dag?

– Jag tror att specialister inom olika yrkeskategorier får räkna med att göra sina kompetenser tillgängliga utanför sjukhus. Det kan innebära att man jobbar utanför sjukhus när man tillhör en specialitet som traditionellt har arbetat på sjukhus. Men det kan också betyda att man bidrar med sin kompetens till primärvården.

Hur ska detta organiseras?

– Den praktiska utformningen tror jag kan se olika ut i olika landsting, säger Anna Nergårdh.

– Det enda jag är helt säker på är att den praktiska utformningen måste göras i samverkan mellan huvudmännen, landsting och kommuner. Det är möjligt att huvudmannaansvaret kan komma att se annorlunda ut i framtiden och sådana förslag kanske vi kommer att lägga.

Anna Nergårdh är kardiolog i botten och är tjänstledig från uppdragen som chefläkare och biträdande landstingsdirektör i Stockholm. Hon tvekar inte över svaret på frågan om hon har makt över svensk sjukvård i sin nya roll.

– Ja, det känner jag. Jag tror att min styrka ligger i att jag har en god insikt i hälso- och sjukvårdens olika perspektiv. Inte bara verksamhet utan också ekonomisk styrning och organisering. Jag tror att jag är bra på att se olika perspektiv och samordna olika delar av vården.

Relaterat material

Tronskifte på Maktlistan 2017

Skärpt maktkamp med SKL i huvudroll

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev