Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Svalt intresse för privat sjukvårdsförsäkring

Publicerad: 3 juli 2012, 04:00

Allmänheten anser sig inte ha något större behov av privata sjukvårdsförsäkringar. Det något snopna svaret fick Trygg-Hansa i sin egen opinionsundersökning.


Inför sitt seminarium i Almedalen om finansieringen av sjukvården och äldreomsorgen lät Trygg-Hansa ställa en mängd frågor till drygt 1 000 svenskar.
Endast 21 procent svarande att de har ett stort eller ett visst behov av en privat sjukvårdsförsäkring. 39 procent sade att de inte hade något behov alls och 14 procent att de inte visste.
Trygg-Hansas Kent Andersson tycker inte att utfallet är så konstigt.
– Försäkringsbranschen har märkt en viss avmattning när det gäller nytecknade försäkringar och det hänger ihop med vårdreformerna, säger Kent Andersson, nordisk chef för sjukvårdsförsäkringar.
Vårdvalet, den ökade tillgängligheten och kömiljarden har ökat människors tilltro till sjukvården, tror han.
– Men förbättringarna gäller framför allt sådant som tillgängligheten till ett första besök. När det kommer till operationer och mycket annat kvarstår problem, säger han.
Tror på skattehöjningar
Skattehöjningar är allmänhetens recept nummer ett för att få fram mer pengar till sjukvården. På andra plats kommer att löntagarna avstår löneutrymme så att fack och arbetsgivare kan avsätta pengar till sjukvårdsförsäkringar.
– Sammantaget visar svaren att folk är medvetna och beredda att sjukvården ska få kosta mer. Det stämmer väl överens med den allmänna hälsotrenden, människor tränar och håller sig i form, säger Kent Andersson.
Men många tror att politikerna i första hand fortsätter med nedskärningar och besparingar inom den offentliga vården. I andra hand tror de att politikerna höjer skatten. Privata sjukvårdsförsäkringar, i sin nuvarande form, ses inte som en gångbar lösning.
– Nej, i första hand är det ett komplement till den offentliga finansieringen, säger Kent Andersson.
Vivianne Sprengel 08-566 241 21
vivianne.sprengel@dagensmedicin.se

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev