fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Tystnadskulturen finns kvar”

Publicerad: 4 juli 2017, 03:06

Läkaren Oscar Simonson var en av de visselblåsare som slog larm om Paolo Machiarini. Bild: Samuel Åsgård

Den tystnadskultur som fick hård kritik efter Macchiarini-skandalen finns kvar på Karolinska. Det hävdar visselblåsaren Oscar Simonson.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetMelvin Samsom

I samarbete med Dagens Medicin Agenda arrangerade Karolinska universitetssjukhuset ett seminarium i Visby där sjukhuset redogjorde för de åtgärder de satt in efter Macchiarini-skandalen. Sjukhusdirektör Melvin Samsom berättade bland annat om hur sjukhuset arbetar med att motverka den tystnadskultur som Kjell Asplund beskrev i sin rapport om sjukhusets roll i Macchiarini-skandalen.

– Vi arbetar för att skapa en klinikmiljö som uppmuntrar samtal och öppenhet, sade Melvin Samsom under seminariet.

I panelen deltog också visselblåsaren Oscar Simonson som var en av de läkare som slog larm om Paolo Macchiarini. Han tycker inte att sjukhuset har gjort tillräckligt för att få bort tystnadskulturen och skapa en kultur där medarbetarna vågar prata öppet om sin kritik. Han har nu lämnat Karolinska och jobbar sedan ett år tillbaka på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men han berättar att han har tät kontakt med tidigare kollegor på Karolinska som vittnar om att många fortfarande inte vågar dela med sig av kritik öppet. De åtgärder som sjukhuset presenterat är inte tillräckliga enligt honom.

– Sjukhuset gör samma sak som Paolo Macchiarini. När han fick kritik bytte han plast men det hjälper inte med ny plast när grundproblemet finns kvar, säger Oscar Simonson när Dagens Medicin träffar honom efter seminariet.

Han tycker inte att sjukhusledningen har varit villiga att ta debatten med dem som riktat kritik mot ledningens agerande i samband med skandalen.

– Ledningen måste visa att de är beredda att lyssna inåt inom organisationen och att de har en vilja och lyhördhet att lyssna till de fakta som finns, säger Oscar Simonson.

Enligt honom behövs det mer diskussion kring hur visselblåsarnas kritik först tystades ner, om sjukhuset ska kunna lära sig något inför liknande händelser i framtiden.

Nina Nelson Follin, kvalitets- och patientsäkerhetsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset var under seminariet ändå hoppfull om att sjukhuset kommer att lyckas få bukt med tystnadskulturen. Men hon konstaterade också att det är ett arbete som kräver tålamod.

– Kultur tar lång tid att förändra, sade Nina Nelson Follin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev