Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

V: Inga vinster i vården

Publicerad: 5 juli 2012, 06:14

Förbjud vinster i vården. Och slopa den fria etableringsrätten. Det var Vänsterpartiets budskap i Almedalen.


Redan förra året gick Vänsterpartiets dåvarande partiledare Lars Ohly till attack mot den privata vården i sitt tal i Almedalen. I år fortsatte nye partiledaren Jonas Sjöstedt på samma spår.

– När jag går till vårdcentralen vill jag bli bemött som en människa, inte som en vinstandel, sade han i sitt tal i Almedalen.

Han vill att Sverige ska snegla på övriga nordiska länder som har strängare regler om vinster i välfärden.

– Sverige har blivit ett extremt land när det gäller företagens möjligheter att fritt ta för sig av skattemedel, sade Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har tagit fram ett förslag på hur vinstdriven verksamhet ska förbjudas i all skattefinansierad vård, skola och omsorg. Förslaget innebär att överskott antingen ska sparas eller direktinvesteras i verksamheten. De vinstdrivande företag som i dag finns inom skattefinansierad vård och annan välfärd kan ombildas till aktiebolag med vinstuttagsbegränsning om de vill behålla sin verksamhet.

– Den som har en idé med sin verksamhet kan fortsätta att utveckla den men de vars enda idé är att få ut så mycket vinst som möjligt kanske inte är så intresserade längre, sade Jonas Sjöstedt om konsekvenserna av Vänsterpartiets förslag.

Vänsterpartiet föreslår också att det ska krävas ett beslut från stat, landsting eller kommun för att ett företag ska få bedriva vård, omsorg eller skola med skattemedel. Idag råder fri etableringsrätt inom vård och omsorg, bland annat genom lagen om valfrihetssystem, LOV, och vårdvalet i primärvården.

– Vi vill se en välfärd som är anpassad efter medborgarnas behov, inte efter företagens behov, sade Jonas Sjöstedt i sitt tal.

Relaterat material

Byt ut kömiljarden nytt MP-förslag

S vill ge landstingen vetorätt om vinster

Moderaterna vill stoppa vinster i vården

Tv-sändning Almedalen 5 juli

Tv-sändning Almedalen 4 juli

Ingen gräddfil för ideella vårdgivare

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev