Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

V vill hindra försäljningar med grundlag

Publicerad: 4 juli 2013, 12:44

Vänsterpartiet vill grundlagsskydda ägandet av offentligt verksamhet. Förslaget skulle göra det svårt att sälja vårdcentraler och annan offentlig verksamhet.


Förslaget som Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterade inför sitt tal i Almedalen skulle innebära att det krävs en bred politisk enighet för att sälja offentligt driven verksamhet.

Vänsterpartiet vill att det ska krävas ett politiskt beslut med tre femtedelars majoritet för att sälja statlig, kommunal eller landstingsdriven verksamhet. Alternativt två beslut med mellanliggande val så att väljarna får möjlighet att ta ställning till försäljningen.

Vänsterpartiet vill skriva in skyddet mot försäljning av offentlig verksamhet i en grundlag, vilket skulle innebära att det krävs två beslut med mellanliggande val för att upphäva lagen.

Ett av motiven bakom förslaget är att förhindra försäljningar av offentlig verksamhet till underpris. I sitt förslag tar Vänsterpartiet upp avregleringen av apoteksmarknaden som ett exempel på när offentlig verksamhet sålts till underpris.

Ett annat exempel som partiet tar upp i förslaget är försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm som landstinget sålde för knappt 700 000 kronor och som de nya ägarna sedan sålde vidare för omkring 20 miljoner kronor.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev