Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

V vill satsa på personalkooperativ

Publicerad: 4 juli 2014, 08:10

Vänsterpartiet vill satsa en miljard kronor på att få personal att ta över vårdverksamhet, skola och omsorg.


Att Vänsterpartiet vill ta bort de privata vinsterna i välfärden är välkänt. I Almedalen gjorde partiledaren Jonas Sjöstedt ett nytt utspel:

– När vi tar bort de privata vinsterna i välfärden öppnas en unik möjlighet för att personalen kan ta över verksamhet. Vi tror att det blir bäst om lärarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna själva får makt över sitt arbete, säger Jonas Sjöstedt i Sveriges Radio Ekot.

Därför vill partiet ge ett stort stöd för personalkooperativ inom den offentliga sektorn. Då driver personalen verksamheten själv.

Även andra ideella aktörer ska få möjlighet att ta lån, enligt Vänsterpartiets förslag. Målet är valmöjligheter utan vinstjakt.

Famna som är riksorganisationen för idéburen vård och omsorg är positiva till Vänsterpartiets förslag.

– Vi välkomnar en samlad plan för tillväxt av idéburet företagande, säger Lars Pettersson, generalsekreterare för Famna.

Han tror att förslaget om att underlätta för ideella aktörer att få lån skulle vara betydelsefullt.

– Ett av de största hindren för de ideella aktörerna i dag är svårigheten att få tillgång till investerings- och utvecklingskapital. Bank och finansvärlden är inte riktigt vana vid att göra bedömningar av ideella aktörer och vågar ofta inte låna ut, säger Lars Pettersson.

Han betonar samtidigt att Famna inte tar ställning i frågan om vinstutdelning i välfärden eftersom det inte är aktuellt för de ideella aktörerna.

– Att förbjuda vinstdrivande företag i vården underlättar inte med automatik för ideella aktörer, säger Lars Pettersson.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev