Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Våldsutsatt ska bemötas bättre

Publicerad: 3 juli 2013, 06:22

Foto: Photos.com

För att sjukvårdspersonal ska bli bättre på att möta våldsutsatta kvinnor använder kvinnokliniken på Södersjukhuset, Sös, en manual i fickformat.


Riktlinjerna vänder sig till undersköterskor, barnmorskor, sjuksköterskor och läkare. Och effekterna av införandet kommer att presenteras på ett seminarium i Almedalen i dag, onsdag.

Marie Eriksson, kurator vid kvinnokliniken på Sös, menar att handlingsplanen underlättar för personalen eftersom det är ett fast program som talar om hur de ska agera.

– Det finns mycket att tänka på. För det första att våld ofta är dolt och därför får man börja fråga patienten och sedan utifrån svaren gå vidare. Det är viktigt att personalen är kompetent så att de kan identifiera, uppmärksamma och hjälpa den utsatta kvinnan, säger hon.

Efter att till exempel en sjuksköterska identifierat våld i hemmet kan en läkare dokumentera skadorna så att kvinnan senare kan anmäla. Därefter är det en kurator som tar vid och hjälper kvinnan utifrån hennes behov.

Åtgärdskortet som används för mötet med våldsutsatta kvinnor kallas Frid och står för Fråga, Resurser, Information och Dokumentera.

Dessutom har personalen fått utbildning om bland annat våld i nära relationer.

– Det är viktigt att fråga vad kvinnan vill ha för typ av hjälp. En kvinna kanske kommer akut med smärtor i magen, vid en tidig graviditet, och är orolig för bebisen. Senare kommer det fram att hon blivit slagen och behöver hjälp. Då måste vi snabbt få hjälp av socialen och eventuellt polis, säger Marie Eriksson och fortsätter:

– Vi vill visa att vi också använder handlingsplanen praktiskt.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev