onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Var femte papperslös nekas vård

Publicerad: 1 juli 2014, 09:54

I panelen: Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, Fredrik Lundh Sammeli, migrationspolitisk talesperson för KD och Hannes Olauson, ordförande för Läkare i världen Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En av fem papperslösa nekas den vård de har rätt till enligt lagen. Det visar en ny rapport som Läkare i världen presenterade under Almedalsveckan.


Läkare i världen har intervjuat 106 papperslösa och deras anhöriga om deras kontakter med svensk sjukvård sedan den nya lagen om vård för papperslösa trädde i kraft den första juli förra året. Intervjuerna visar att långt ifrån alla har fått den vård de har rätt till enligt lagen. En femtedel av patienterna har nekats vård trots att de har haft rätt till den.

– Det beror på att vårdpersonalen inte känner till lagen eller tolkar lagen fel. En del tror att lagen bara handlar om rätt till akut vård, säger Hannes Olauson, ordförande för Läkare i världen.

Lagen säger att papperslösa har rätt till ”vård som inte kan anstå”. Ett begrepp som visat sig vara svårtolkat. Socialstyrelsen har i en utvärdering konstaterat att begreppet inte är medicinskt tillämpbart. Begreppet är en kompromiss i den överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet som ledde fram till den nya lagen. De migrationspolitiska talespersonerna Emma Henriksson (KD) och Maria Ferm (MP) deltog på Läkare i världens seminarium i Visby och slog fast att deras partier vill gå längre.

– Vi skulle jättegärna vilja se vård på helt lika villkor och hoppas att vi kan genomföra det under nästa mandatperiod, sa Maria Ferm.

Även Emma Henriksson lovade att jobba vidare för att papperslösa ska få rätt till vård på samma villkor som svenska medborgare.

– Men det största problemet just nu är kunskapsbristen om den nya lagen, sa hon.

För Läkare i världen har den nya lagen inneburit färre papperslösa patienter på organisationens klinik i Stockholm. I stället försöker man att slussa patienter vidare till den vanliga vården och följer upp att de får den vård de har rätt till. På kliniken i Stockholm har EU-migranterna i stället blivit den största gruppen. Det är EU-medborgare som saknar europeiskt sjukförsäkringskort. De måste i dag betala för all vård de får i Sverige, även akutvård.

– Det handlar framförallt om personer från Rumänien och Bulgarien som vistas i Sverige. De kan få räkningar på tusentals kronor om de tvingas uppsöka sjukhus. Räkningar som de inte har någon möjlighet att betala, säger Hannes Olauson.

Läkare i världen vill att även EU-migranter ska få rätt till vård. De politiska partierna har ännu inte gett några klara besked. Men Miljöpartiet arbetar med frågan.

– Vi vill inte att någon ska nekas vård. I det långa loppet måste frågan om EU-migranterna lösas på EU-nivå. Men vi jobbar med ett förslag på hur vi ska lösa det innan dess, säger Maria Ferm till Dagens Medicin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev