fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Vård dragplåstret i debattens Visby

Publicerad: 27 juni 2013, 09:40

Foto: Jupiterimages, Photos.com

Bland programpunkterna i Almedalen har 190 stycken huvudkategorin vård och omsorg, mot ”bara” 144 för tvåan arbetsmarknad/sysselsättning.


– Vård och omsorg har dominerat i programmet under Almedalsveckan de senaste åren och så kommer det att se ut även de närmaste åren, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Hon menar att det ligger i tiden att uppmärksamma hälsa på olika vis. Dessutom tror hon att frågor om vård och omsorg är så pass viktiga i dag på grund av att svensk sjukvård har blivit bättre på att rädda liv, men samtidigt har stora brister jämfört med andra länder när det kommer till vårdköer och specialistkompetens.

Evenemangen som sorterar under vård och omsorg spretar. De täcker allt ifrån diskussion om vårdplatser till omregleringen av apoteksmarknaden.

Några av dem som står för flest programpunkter inom ämnet är Center för ehälsa i samverkan, Cehis, och Aleris.

Anna Lihr, kommunikatör på det privata vårdföretaget Aleris, tror att vård och omsorg är så stort på grund av att vården förändras.

– Sjukvården och omsorgen står inför enorma utmaningar i och med att vi blir äldre och äldre och det kräver nya lösningar, vilket gör debatten angelägen, säger hon.

Aleris har tolv programpunkter under veckan.

– Vi kommer att ha flera olika mindre evenemang och två större. Bland annat diskuterar vi den viktiga frågan om samverkan mellan privat och offentlig vård. Vi hoppas att det blir en intressant dialog om hur vi ska utveckla och förbättra kvaliteten för vård och omsorg ur ett längre perspektiv, säger Anna Lihr.

Lena Lindqvist, kommunikationsstrateg på Cehis, tror att seminarierna är viktiga. Syftet med Cehis många evenemang är att skapa diskussion och visa hur långt utvecklingen har kommit inom de områden och uppdrag som centret har.

– Vi vill debattera och lyfta aktuella ämnen som att patienter kan läsa sina journaler på nätet, eftersom vi ser ett ökat behov av stöd från oss till invånarna. Vi får många frågor om journalerna, vad de innebär för patient och medarbetare i vården, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis leder seminarierna till att erfarenheter delas och att en dialog förs mellan myndigheter och beställare.

Enligt statsvetaren Jenny Madestam är det dock svårt att få ”spinn” på en fråga och uppnå stora förändringar utifrån Almedalsveckan.

– Eftersom det är ett enormt brus och mycket som händer under veckan kan det vara svårt att lyfta fram en specifik fråga. Dessutom är det som händer efter Almedalsveckan att hela Sverige och alla opinionsbildare går på semester, säger hon.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev