Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Vården ska lära av Ikea

Publicerad: 5 juli 2012, 04:00

Hur kan vården förbättra patient­bemötandet? Lär av Ikea, föreslår den rödgröna majoriteten i Kalmar.


Det kan tyckas långsökt att leta likheter mellan att hjälpa en kund att välja rätt soffa och att hjälpa en patient att välja rätt behandlingsmetod. Men Landstinget i Kalmar län tycker att det finns saker som sjukvården kan lära sig av den småländska möbeljätten Ikea.
– Det finns likheter mellan hur man skapar en värdegrund i ett stort företag och hur vi arbetar med värdegrunden i sjukvården, säger Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar.
Bra service förenar
Framför allt är det när det gäller att möta kunder eller patienter som landstinget sneglar på Ikea.
– Vi känner att vi behöver fortsätta arbeta med att utveckla oss i bemötandefrågan. Ikea har en organisation som sätter kunden i centrum. Det är lätt att komma i kontakt med dem. Det är en viktig del av sjukvården att ha en god service och ett bra bemötande, säger Anders Henriksson.
Därför har han bjudit in Ikea till ett seminarium under Almedalsveckan för att diskutera hur sjukvården kan ”inspireras av de bästa handelsföretagens arbete med kundrelationer”. Ikea har tackat ja och representeras av Marie Bäckwall, kundrelationschef på Ikea i Kalmar. Hon ser fram emot att prata om kundrelationer med sjukvården.
– Det är en jättespännande tanke att försöka att knyta ihop de här världarna som på många sätt är ganska olika, säger Marie Bäckwall.
Ingen totalkopiering av koncept
Trots de olika världarna tror hon att sjukvården kan lära av möbel­företaget.
– Vi arbetar mycket med att verkligen se våra kunder. Det skapar trygghet och gör att de känner tilltro till oss. Det kan behövas i vården där många patienter känner oro inför sitt besök, säger Marie Bäckwall.
Men även om det finns saker att lära sig så lovar landstingsledningen i Kalmar att inte kopiera hela Ikeas koncept.
– Det handlar inte om att man ska skruva ihop sitt eget vårdpaket, säger Anders Henriksson.
Samuel Åsgård 08-566 241 25
samuel.asgard@dagensmedicin.se

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev