Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Vårdens känslor för IT ömma på fel sätt

Publicerad: 2 juli 2013, 14:39

Moderator Mikael Nestius välkomnade dagens IT-panel (fr v): Mats Eriksson (M), SKL, Gunilla Hult Backlund, IVO, Daniel Forslund, Vinnova, Britta Wallberg, Capio St Göran, Emma Spak, Sylf, och Anette Åquist Falkenroth, Cambio.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Om vården och IT-systemen ingått äktenskap så behöver de mer parterapi innan kärleken kan få fäste. Det blir bättre, men går långsamt.


Hur får vi vården att älska sina IT-system? Det var den spetsiga rubriken på ett lunchseminarium om IT i vården i Almedalen på tisdagen. Emma Spak, ordförande i Sylf, inledde med att påpeka att man först måste se till att de används överhuvudtaget.
– Ibland när frågan debatteras låter det som att allt redan är infört. Men i min vardag faxar jag varje dag. Jag är isolerad från information som inte finns i min egen dator, kan inte nå det som finns på sjukhuset om min patient, berättade hon om sin arbetssituation på vårdcentral.
Den uppenbara nackdelen med det, konstaterade Emma Spak i intervju efteråt, är att det tar onödig tid och ökar risken för fel.

Flera medverkande i panelen konstaterade också att vårdens IT-system är dåligt utvecklade ur användarsynpunkt. I stället för intuitiva appar som larmar om att något i en patients tillstånd behöver åtgärdas snabbt finns mängder med rull-lister, klickande i långt ut i kanten och krav på att mata in samma information flera gånger på olika ställen.
Daniel Forslund, chefsstrateg på Vinnova, påpekade också självkritiskt att hans myndighet behöver jobba mer med att fasa ut de gamla system som inte längre borde användas. Utbildning och väl genomfört införande av nya system, underströk han också vikten av.
– Vi vill se vårddriven utveckling. Organisationer som företräder personalen ska vara med och ge "användardriv", sade Daniel Forslund och tillade att det var sådana projekt Vinnova vill satsa pengar på.

Utbildning var annars ordet på allas läppar, så även Britta Wallbergs, vd för Capio St Göran. Hon konstaterade att vården behöver utbildning i informatik. Det handlar inte bara om vad man vill få ut av systemen, utan vad man stoppar in.
– Skickar vi in rappakalja i NPÖ så blir NPÖ rappakalja. Det är viktigt att vi stoppar in rätt information, sade Britta Wallgren och syftade på nationella patientöversikten.

Även Gunilla Hult Backlund, chef för vårdens mest blänkande nya myndighet, var inne på samma linje.
– Vi måste komma åt dubbeldokumentationen. Det som dokumenteras ska göra nytta för vården, sade hon och tillade att hennes egen myndighet, Inspektionen för vård och omsorg, ju bidrar som tidstjuv genom att begära ut "mängder av papper" i sin tillsyn.

I stort sett tycktes paneldeltagarna överens om att mycket hänt på området, men inte tillräckligt och inte tillräckligt snabbt. Det mest glädjande uttalandet för den vårdintresserade publiken var nog det från Mats Eriksson (M), regionråd i Halland och ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

– Vi måste lägga mycket mer pengar på IT-system, sade Mats Eriksson.

Seminariet arrangerades av Dagens Medicin och Cambio Healthcare Systems.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev