Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Vårdförbundet vill ha hälsosamtal för äldre

Publicerad: 5 juli 2012, 13:03

Foto: Samuel Åsgård. Ann-Christine Baar, områdeschef primärvården, Maria Larsson (KD, Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, Göran Stiernstedt, SKL.

Erbjud alla som fyllt 65 år ett hälsosamtal. Det föreslår Vårdförbundet som vill ha ett nationellt program för äldrehälsa.


Vårdförbundet hade bjudit in till seminarium i Visby för att diskutera behovet av bättre förebyggande arbete för att klara av utmaningarna med allt fler äldre. Alla var rörande överens om att det behöver göras mer än i dag. Äldreminister Maria Larsson (KD) lyfte bland annat fram primärvårdens betydelse.

– Primärvården måste ta sig an uppgiften att jobba förebyggande med livsstilsrådgivning, sade Maria Larsson.

Fler som arbetar längre, effektivare vård och mer av hälsofrämjande förebyggande arbete var Maria Larssons tre punkter för att Sverige ska klara av framtidens äldreboom.

Vårdförbundets förslag om ett nationellt hälsovårdsprogram har stöd av tre fjärdedelar av svenska folket enligt en opinionsmätning som förbundet har gjort. En bärande del i förslaget är att alla som har fyllt 65 år ska kallas till ett hälsosamtal med en distriktssköterska.

– Det är en investering för framtiden för att lyfta välfärden, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Dagens Medicin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev