torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Vårdfrågorna växer i Visby

Publicerad: 26 juni 2012, 22:30

Foto: Region Gotland. Vård och omsorg tar rejält med plats i Alme­dalen.

Vård och omsorg är det populäraste området på årets Almedalsvecka. En chans till dialog, säger de som beger sig till Visby.


Mellan 10 och 15 procent av arrangemangen under politikerveckan i  Almedalen har de senaste åren handlat om sjukvård eller omsorg. En stor  del av programpunkterna står offentliga vårdgivare bakom.

– Det är 11 000 besökare där. Självklart ska vi informera besökarna om sjukvårdsfrågor, säger Kajsa Tirén, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

SKL anordnar sju egna seminarier. Trots att det är ett fler än förra året är det till en lägre kostnad, enligt Kajsa Tirén.
– Vi har lite mindre paneler och det innebär mindre rese- och boendekostnader.

Bland SKL:s medlemmar ses också en ökning av antalet seminarier. De anordnar sammantaget 129 programpunkter i år. Förra året var det 100.

175 000 kronor Gävleborgs prislapp
Landstinget Gävleborg är ett av de mest aktiva landstingen och står för sex paneldiskussioner. Eva Tjernström (S), landstingsstyrelsens ordförande i Gävleborg, var tidigare skeptisk till Almedalen.
– Jag hade intrycket av att det bara var ett jippo. Men jag har ändrat min uppfattning. Det är ett tillfälle till möte, säger hon.

175 000 kronor lägger landstinget på veckan i Visby.

På vilket sätt är det er uppgift som landsting att anordna seminarier i Almedalen?
– Det handlar om kunskapsutbyte och är en möjlighet att tala om sådant som är viktigt. I landstingsvärlden är vi beroende av varandra och av staten, kommunerna och företag. När vi bedriver utveckling av sjukvård måste vi se vad andra gör.

Bantad budget hos Socialstyrelsen
Socialstyrelsen är med i Almedalen för fjärde året. Förra året storsatsade myndigheten och fick viss kritik för den höga notan som landade på 740 000 kronor. I år är prislappen för myndighetens medverkan lägre. 430 000 kronor får det kosta.

Enligt Ulrika Lyth, kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, har den minskade budgeten inte att göra med fjolårets kritik.
– Vi försöker alltid hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt. I år kan vi sänka kostnaderna eftersom vi till skillnad från förra året inte tar hjälp av en kommunikationsbyrå för att förbereda och planera seminarier, säger Ulrika Lyth och ger fjolåret ett bra betyg.
– Vi fick bra resultat i de utvärderingar vi gjorde och var väldigt nöjda. Enligt Mix PR:s index var vi trea på listan över samhällsinstitutioner som hade synts mest.

Hon tycker att närvaro i Almedalen är ett betydelsefullt komplement till myndighetens övriga kommunikationsarbete.
– Det viktigaste är dialogen, att vi inte bara lägger ut en rapport på vår webbplats utan att vi kan ha paneldiskussioner och direktdialog.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev