torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Västsverige vill utbilda teknisk vårdpersonal

Publicerad: 5 juli 2018, 06:30

Agneta Holmäng, dekan Sahlgrenska akademin, Stefan Bengtsson, rektor Chalmers tekniska högskola, Ann-Mari Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: Katarina Ekspong

Nya utbildningar för en hybrid av civilingenjör och läkare, eller annan vårdpersonal, behöver startas. Det anser cheferna för Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetSahlgrenska akademinSahlgrenskaVästra Götalandsregionen

Det finns ingen valbar specialistläkarutbildning som delvis fokuserar på teknik startklar till hösten, ingen tvärutbildning för en hybrid av sjuksköterska och civilingenjör, och ingen gemensam forskarskola redo för både civilingenjörer och läkare.

Men alla ovanstående exempel är idéer på framtida utbildningar som lyfts fram av Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Agneta Holmäng, dekan på Sahlgrenska akademin och Chalmers tekniska högskolas rektor, Stefan Bengtsson, under seminariet ”Hälften läkare, hälften civilingenjör” i Almedalen på onsdagen.

– Vi måste tänka nytt och tvärande i utbildningarna för att optimera digitaliseringen. Dessutom behövs det för att bli attraktiva och för att få mer kreativa studenter, sa Agneta Holmäng.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset ser Ann-Marie Wennberg ett växande behov av teknikkunnig vårdpersonal. Och utvecklingen går snabbt.

– Det finns en enorm potential i gränslandet mellan medicin och teknik, till exempel kopplat till artificiell intelligens. Vi måste utöka våra kontaktytor drastiskt mellan utbildningarna. Vi måste rikta om resurserna och argumentera för en finansiering, sa Stefan Bengtsson.

Samtidigt lyftes direkt hinder upp: hårt reglerade uppdrag av Universitetskanslersämbetet, redan långa utbildningar, resurser som styrs hårt.

– Men vi kan börja med det enkla, en forskarskola behöver inga ändrade regler, sa Stefan Bengtsson.

Agneta Holmäng tecknade ett framtidsscenario där en utbildning har ett basår för både tekniker och läkare, som sedan kan knytas ihop vid en master eller i forskning. Förebilder på liknande basår finns redan på Stanford University i USA. Exempel på andra lyckade tvärutbildningar lyftes också fram, som civilingenjörsutbildningen industriell ekonomi och ett program för arkitekter och civilingenjörer.

– Sjukvården förändras, sannolikt krävs nya yrken i vården i framtiden, där det finns en möjlighet att kombinera både och, sa Stefan Bengtsson.

– Ja, annars innebär utvecklingen att vi måste dubbelbemanna vården med både vårdpersonal och tekniker. Och det har vi inte råd med, sa Agneta Holmäng.

Relaterat material

”Hybrider kan bli framtidens vårdyrken”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev