Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

”Vi har gått från tillitskultur till kontrollkultur”

Publicerad: 2 juli 2014, 12:49

Bort med detaljstyrningen och kontrollkulturen i vården var budskapet från politikerna när styrningen av vården debatterades i Visby.


Att styrningen av vården är en fråga som engagerar märktes när Svenska Läkaresällskapet bjöd in till debatt i en svettig källarlokal i Visby. Många fick nöja sig med ståplats och en del fick vända i dörren. De som fick plats fick ta del av en stundtals spretig debatt som tog sin utgångspunkt i diskussionerna kring New public management, NPM, som styrningsmetod i sjukvården.

– Vi har gått från en tillitskultur till en kontrollkultur i sjukvården. En av de saker man ville när man införde NPM i vården var att minska professionens makt, sade Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets etikdelegation i inledningen av debatten.

Flera av debattörerna ville se ett större förtroende för professionens förmåga att bedöma hur behoven ser ut i vården.

– Det måste finnas en tillit till den som är legitimerad läkare. Jag vill ta tillbaka en del av kontrollkulturen och gå tillbaka till en tillitskultur, sade Anders Andersson (KD), ledamot i riksdagens socialutskott.

Han fick medhåll av Socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Lena Hallengren.

– Vi har använt statistiken för mycket till att styra resurserna. Jag tycker inte att allt med NPM är fel. Men en del av det lämpar sig inte alls för sjukvården, sade hon.

Att det är för mycket av kontrollkultur och detaljstyrning i vården tycktes det råda politisk enighet om. Däremot var det långt ifrån enighet om vad som är orsakerna till kontrollkulturen och detaljstyrningen och vilka åtgärder som behövs för att vända utvecklingen.

– Vårdvalen har lett till ersättningssystem som bygger på en oerhörd detaljreglering, sade Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget i Östergötland.

Det var bara Vänsterpartiet som gick till attack mot vårdvalen men flera av politikerna efterlyste en översyn av ersättningssystemen i vården och de kalkyler som ligger till grund för dem.

– Det finns anledning att titta på de hälsoekonomiska modellerna och fundera över vad det är man väger in när man tittar på nyttan för patienten, sade Barbro Westerholm, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson för Folkpartiet.

Även Svenska Läkaresällskapets Ingemar Engström hade farhågor kring hur ersättningssystemen är uppbyggda.

– Det verkar som om det görs prioriteringar i vården som inte handlar om patientens medicinska behov utan som handlar om att man vill få mest ersättning till sin klinik eller sin vårdcentral, sade han.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev