onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Vi kommer att klara en vård utan köer”

Publicerad: 2 juli 2018, 13:41

Anders Hneriksson i Almedalen.

Foto: Pax Engström Nyström

Arbetsmiljö, arbetstider och stress är det som får vårdanställda att lämna vården, inte löneläget i första hand. I en rapport pekar Sveriges Kommuner och Landsting på att det krävs en rejäl kompetensväxling för att klara den framtida rekryteringen och en vård utan köer.


Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Kompetensfrågan är het i Almedalen. Och SKL:s förste vice ordförande Anders Henriksson (S) menar att genom att använda befintlig kompetens på rätt sätt parallellt med rekrytering så finns det förutsättningar för att klara patienttillströmningen.

­– Vi måste titta på tillgänglighet i ett bredare perspektiv. Hur är det med återbesöken, klarar vi dem? Och det förebyggande arbetet? Tittar vi så kan vi klara en vård helt fri från köer.

Rapporten fokuserar på kompetensväxling, men flera paneldeltagare vid seminariet vill heller prata om ett förändrat ledarskap.

– Vi är världsbäst i Sverige på det som kallas task shifting. Jag vill hellre diskutera vilka uppgifter vi verkligen ska göra, vilket betyder att vi ska skippa en del, säger Jonas Ålebring, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Han vill också se ett större statligt ansvar när det handlar om rekrytering och Agneta Karlsson (S), statssekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S) höll med om att dialogen med utbildningarna måste bli bättre.

– Vi kan inte ha det så att det läggs ner en utbildning i Karlstad så att vi står utan farmaceuter. Vi måste ha en tätare planering med universiteten.

Jonas Ålebring lyfte också att Sylf får signaler om att det går åt fel håll i flera landsting när det handlar om kompetensväxling. Som exempel tog han underläkare som tar över sjuksköterskors arbetsuppgifter.

– Vissa regioner styr i den riktningen, och ingen är nöjd med det. Det här går rakt emot SKL:s rapport.

Panelen var också överens om att det inte kommer att fungera med nationell styrning av kompetensväxling. Den måste utvecklas lokalt och då handlar det om att förändra en struktur, inte bara förbättra.

– Vi måste vara bra på förändringsledning. Det är ett annat sätt att jobba, säger Helena Svensson, HR-strateg i Region Örebro, vars region fick vara det goda exemplet i panelen med att ha infört vårdservicepersoner på några avdelningar med gott resultat. Men det innebär inte att Örebro har löst alla rekryteringsproblem.
– Vi ser en helt annan rörlighet bland personalen idag. Det är svårt att rekrytera på sina håll.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev