Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Vi måste vara redo att ta svåra beslut”

Publicerad: 2 juli 2015, 06:06

På bilden från vänster Elisabeth Sandlund, Johan von Schreeb, Jonas Bergh, Stefan Nilsson, Ella Kardemark och Lena Segerberg.

Foto: Samule Åsgård

Sjukvården behöver bli bättre på att prioritera och på att hantera de etiska dilemman som uppstår då. Det var budskapet på ett seminarium under Almedalsveckan.


Grundaren av den svenska sektionen av Läkare utan gränser, läkaren Johan von Schreeb, blev utsedd till årets svensk 2014, bland annat på grund av hans insatser under ebolaepidemin i Västafrika. På onsdagen var han en av talarna när sjukvårdens prioriteringar diskuterades under Almedalsveckan i ett seminarium som arrangerades av Frälsningsarmén, Pingströrelsen och tidningen Dagen.

Utgångspunkten var jämförelsen mellan de prioriteringar som behöver göras i ett katastrofläge som en ebolaepidemi och de prioriteringar som behöver göras i den svenska cancervården.

Johan von Schreeb inledde med att konstatera att förutsättningarna för sjukvården är helt andra i de Västafrikanska länder där han har varit på plats under ebolaepidemin, än i Sverige.

– När vi pratar om kostnaden för cancermedicin i Sverige så pratar vi om hela sjukvårdsbudgeten i många länder. Vi behöver fundera på hur vi prioriterar ur ett globalt perspektiv, sade han.

Men diskussionen handlade sedan i första hand om att den svenska sjukvården behöver bli bättre på att prioritera sina resurser. Och våga ta konsekvenserna av prioriteringarna.

– De resurssvagaste kommer att drabbas om vi inte vågar prioritera. Vi måste vara redo att fatta svåra beslut i sjukvården. Man måste tala med ett öppet språk och berätta att sjukvården inte kan göra allting, sade Johan von Schreeb.

Han fick medhåll av prästen Stefan Nilsson som är direktor för Ersta diakoni i Stockholm. Enligt honom är det viktigt att prioriteringarna i vården görs av de som jobbar på vårdgolvet.

– Vi måste hitta system där politiken sätter ramarna, men där makten över prioriteringarna kommer närmare professionerna, sade Stefan Nilsson.

Även de politiska representanterna i panelen, Lena Segerberg (S) från Landstinget i Kalmar län och Ella Kardemark (KD) från region Halland, stämde in i kraven på bättre prioriteringar och mer etisk diskussion.  Alla i panelen var också rörande överens om att sjukvården måste ta avstånd från alla krav på att patienter ska behandlas olika på grund av livsstil. Flera av deltagarna i samtalet varnade för att sådana krav kan bli allt vanligare när sjukvården måste prioritera med allt knappare resurser.

– Diskussionen kring att man inte ska få vård om man röker, dricker eller är för tjock måste vi vara väldigt vaksamma på. Människor är människor och kommer alltid att ställa till det för sig, men det ska inte ha någon betydelse för vilken vård du får, sade Stefan Nilsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev