Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Vi ska stoppa vinster som gör människor till varor”

Publicerad: 29 juni 2014, 18:50

Efter söndagens partiledartal i Almedalen medverkade Stefan Löfven hos SVT.

Foto: Lisa Blohm

Alla påverkbara hälsoklyftor ska bort. Det var budskapet när Stefan Löfven (S) inledningstalade under Almedalsveckans första dag.


I slutet av sitt tal i Almedalen i Visby ägnade Stefan Löfven ett längre parti åt att tala om sjukvård och folkhälsa. Han slog fast att det finns oacceptabla hälsoskillnader beroende på klass och socioekonomiska faktorer.

– Det kan skilja sju år i livslängd mellan människor i olika delar av samma stad. Rätten till hälsa är för värdefull för att nekas någon, sade Stefan Löfven bland annat.

Han lovade att en S-ledd regering skulle inleda ett långsiktigt arbete för att helt radera ut alla sådana påverkbara hälsoskillnader.

Sedan tog han upp flera konkreta sjukvårdsfrågor och gick bland annat till attack mot att antalet vårdplatser är för få och sade att Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare i EU. Stefan Löfven krävde även mer resurser till förlossningsvården.

– Jag träffade en barnmorska i Stockholm som berättade att hon fick förlösa en kvinna inne på handikapptoaletten. Det är inte acceptabelt, sade Stefan Löfven.

Han tog också upp cancervården där han återupprepade Socialdemokraternas löfte om att alla cancerpatienter ska få påbörja sin behandling inom fyra veckor från diagnos.

– I dag kan du få ett besked om att du har fått cancer utan att få veta någonting om när behandlingen ska börja, sade Stefan Löfven.

Till sist gick han till attack mot vinstdrivande företag i vården och resten av välfärden.

– Vi ska stoppa vinster som gör människor till marknadsvaror. Det är inte värdigt den svenska välfärden, sa Stefan Löfven.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev