Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Vill se fler kvinnliga vårdföretagare

Publicerad: 5 juli 2013, 15:31

Om fem år har andelen kvinnliga företagsledare i vårdbranschen ökat till 60 procent. Det lovade Vårdföretagarna under Almedalsveckan.


I dag är 41 procent av företagsledarna i Vårdföretagarnas medlemsföretag kvinnor. Det är för dåligt i en kvinnodominerad bransch anser organisationen.

– Om fem år ska vi ha 60 procent kvinnliga företagare och företagsledare i Vårdföretagarna, lovade Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, under ett seminarium i Visby.

Men han presenterade inga konkreta åtgärder för att uppnå detta. Seminarium övergick sedan i en debatt om vinstuttag och vårdföretagande som en jämställdhetsfråga. Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) deltog och argumenterade för att rätten att ta ut vinst i vårdföretag i offentligt finansierad verksamhet är en fråga om jämställdhet.

– Det är klart att det är en jämställdhetsfråga att idérika kvinnor ska kunna starta företag på samma sätt som entreprenörer i mansdominerade yrken, sade Maria Arnholm.

Hon fick medhåll av Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

– När vi bygger hus, vägar och järnvägar så har vi inga vinstbegränsningar. Varför ska vi då ha en vinstbegränsning på det här området som är ett område där det finns många kvinnor som arbetar, sade Sineva Ribeiro.

Men de fick mothugg av Markus Pettersson, förbundssekreterare i Transport, som satt med i den grupp inom LO som tog fram förslaget om ett förbud mot vinstuttag för välfärdsföretag i skattefinansierad verksamhet. Enligt honom är det en demokratifråga att de skattemedel som investeras i välfärden inte ska betalas ut som vinster utan alltid återinvesteras i verksamheten.

- Vårdföretagarna har gjort ett bra PR-jobb med att göra den största demokratifrågan i modern tid till en jämställdhetsfråga, sade Markus Pettersson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev