Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

2016 – Året då e-handeln kom loss

Publicerad: 30 december 2016, 11:55

Foto: Pax Engström Nyström/Thinkstock

Apoteksutredningen och utvecklingen inom e-handeln. De var de viktigaste händelserna för apoteken i år, enligt branschen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek har i en serie artiklar frågat representanter för kedjorna om vilka händelser som varit viktigast för dem i år, se länkade artiklar. De har också fått svara på vad de anser har varit viktigast för branschen som helhet.

E-handeln lyfts fram av flera företag. 2015 var året då de flesta företag lanserade e-handel med läkemedel. I år har näthandeln utvecklats och företagen har också börjat priskriga om receptfria läkemedel. Även andra digitala tjänster som appar har lanserats och ett par av kedjorna har initierat samarbeten med digitala vårdcentraler.

Flera företag pekar också på den pågående apoteksutredningen som särskilt viktig. Utredaren Åsa Kullgren har bland annat haft till uppgift att analysera behovet av eventuella åtgärder för att upprätthålla apotekstjänster för hela landet och för att 24-timmarsregeln ska efterlevas.

– Servicegraden i branschen är hög och ligger på cirka 95 procent. Men det är givetvis ett misslyckande varje gång kunderna inte får sina läkemedel i tid. Jag tror och hoppas att vi har lyckats förklara för Apoteksutredningen att vi inom branschen jobbat stenhårt i frågan, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef på Apotek Hjärtat, och framhåller att Hjärtat som ett led i det skickar hem läkemedel kostnadsfritt till kunder som inte får sina läkemedel när de är på apoteket.

Mot slutet av året kunde Dagens Apotek berätta att Åsa Kullgren kommer lämna att lämna utredningen efter det att hon har redovisat dess huvudbetänkande i februari nästa år.

I december fick utredningen också tilläggsdirektiv. Särskilt en punkt i de nya direktiven provocerade företrädare för apoteksbranschen. Enligt direktiven ska utredaren analysera om apotekens handelsmarginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. För apoteken kan en sådan reglering innebära kraftigt minskade intäkter.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, påpekar att den största delen av priset på dessa läkemedel sätts av läkemedelsindustrin och ifrågasätter varför det då är apotekens prissättning som diskuteras.

Han och flera andra företrädare för apoteksbranschen anser att läkemedel bör tvingas in i förmånen om det bedöms att de bör ha samma pris på alla apotek snarare än att systemet med fri prissättning tas.

– Varför ska staten reglera apotekens marginal på läkemedel som staten inte subventionerar? Det största problemet på detta område är att apoteken inte får byta till likvärdiga läkemedel utan måste expediera exakt det som står på receptet, säger Andreas Rosenlund.

Den del av utredningen som rör läkemedel utanför förmånen ska redovisas först i sommar. Ett sista delbetänkande av Apoteksutredningen ska presenteras senast den 31 december nästa år. Där ingår bland annat en översyn av marknaden för dosläkemedel.

Relaterat material

Lloyds lyfter fram läkare i läsplattan

Tony Johansson: Vi undviker priskriget på nätet

Växande e-handel viktig för Hjärtat

”Vi är vår egen lyckas smed”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev