Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

28-åring leder Hjärtats byggen

Publicerad: 22 februari 2016, 12:58

Sara Dawidson är sedan årsskiftet byggchef på Apotek Hjärtat. Det betyder att 28-åringen ansvarar för alla byggfrågor hos kedjans drygt 390 apotek.


– Jag gör allt utom att skriva kontrakt och leta lägen. Ansvaret är mitt från färdigt kontrakt till öppning, så det blir många möten med fastighetsägare och byggfirmor. Vi arbetar med nyetableringar, byggnationer och flyttar, säger hon till Dagens Apotek.

Tjänsten är nyinrättad, men Sara Dawidson är van att röra sig i Hjärtats korridorer. Hon kom dit från skolbänken för drygt fem år sedan som nyutbildad byggingenjör från universitetet i Linköping.

– Jag jobbade extra i kassan på apotek när jag pluggade. När sedan möjligheten till ett jobb inom det jag studerat till dök upp var jag inte sen att tacka ja, säger Sara Dawidson och fortsätter:

– Det här var precis när Hjärtat startade och jag fick möjlighet att träffa rätt personer vid rätt tillfällen och gjorde bra ifrån mig. Om det var tur eller skicklighet vet jag inte, men sedan fick jag ett jobb på huvudkontoret, säger hon.

Där – på huvudkontoret – jobbade Sara Dawidson på försäljningsavdelningen med interna processer i nyetableringar. Hon menar att erfarenheten som extrajobbet ute på apoteksgolvet gav är guld värd i hennes chefsroll i dag.

– Det är jättenyttigt just när man jobbar på en sådan här tjänst att man faktiskt har jobbat ute på apotek och förstår vad som är viktigt på golvet. Det är det viktigaste vi har, utan apoteken skulle jag inte ha ett jobb, säger Sara Dawidson.

Hjärtat har tre projektledare på byggavdelningen, vilket innebär att Sara Dawidson inte bara har sig själv att ansvara för utan också två kollegor. Budgetansvaret delar hon med sin chef, etableringschefen.

– Vi har jättemånga byggprojekt och det är en spännande utmaning att skapa en struktur för hur vi ska driva och fördela detta i gruppen. Det är nytt för mig. Tidigare har jag blivit tilldelad projekt, nu ska jag tilldela folk andra projekt, säger hon.

Är det svårare?

– Jag tycker faktiskt inte det, jag har jobbat här i över fem år och tycker att jag har bra koll på hur mycket tid och resurser man måste lägga på respektive projekt och vad det innebär så att vi kan få en bra fördelning, säger Sara Dawidson.

Ett stöd är det globala nätverket EGN och dess mentorprogam ”Unga chefer” som hon är med i. Där kan hon träffa andra personer i samma sits och diskutera jobb.

– Även om man är från olika företag och från olika branscher har man ganska liknande problematik och utmaningar. Det är skönt att få idéer från andra branscher: Hur tänker ni här? Hur jobbar ni med den frågan? Det är jätteviktigt med ett nätverk, säger Sara Dawidson.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Just nu har jag en kollega i min grupp, en projektledare, som ska gå i pension. Så jag håller på att rekrytera ny personal till avdelningen. Det är spännande, utmanande och roligt.

Är det svårt att hitta folk?

– Vi har precis börjat och ska lägga ut annonsen den här veckan. Vi söker en byggprojektledare som vill jobba i ett stort företag där det händer mycket och där man får vara med att påverka.

Vad har överraskat dig mest under åren på Hjärtat?

– Jag trodde inte att jag som så ung skulle få så stort eget ansvar. Att de litar på mig så pass mycket som de gör är jätteroligt, och ett kvitto på att jag gör bra ifrån mig.

Någon prestationsångest har hon dock inte.

– Nej, jag känner ingen press, säger Sara Dawidson.

Snabbfakta om Hjärtat

■ Grundat år 2009.
■ Har drygt 3 000 anställda.
■ Omsatte i fjol drygt 12 miljarder kronor.
■ Ägs sedan 2014 av Ica-gruppen.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev