lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

2D-kod ska hindra falska läkemedel

Publicerad: 31 maj 2016, 14:16

Åsa Brümmer är kvalitetschef på Tamro.

Foto: Tamro

EU:s vässade regelverk för att stoppa falska läkemedel ställer nya krav på både farmaceuter och distributörer.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Syftet är att förhindra att förfalskade preparat kommer in i den legala försörjningskedjan och ut i samhället. Som en konsekvens ska alla läkemedelsförpackningar snart ha en tvådimensionell kod, en så kallad 2D-kod, som till funktion och utseende påminner om en QR-kod.

För apoteken innebär förändringen att varje enskild receptbelagd förpackning ska verifieras och avaktiveras innan den lämnas ut till kund. Därmed måste apoteken koppla upp sig mot ett nationellt system som håller på att upphandlas.

– Apoteken skannar redan i dag varje enskild förpackning så det här innebär inget ytterligare i den processen. Men apoteken måste se till att det finns it-system som talar med det nationella systemet så att de kan verifiera och avaktivera förpackningen, säger Åsa Brümmer, kvalitetschef på Tamro, till Dagens Apotek.

Som Dagens Apotek tidigare rapporterat berör nya regelverket alla aktörer inom läkemedelskedjan; från tillverkare, till distributörer och apotek. Men att övergången skulle innebära stora störningar i läkemedelsdistributionen och utlämnandet till apotekskunder är inte att vänta, enligt Åsa Brümmer.

– Målsättningen är att det ska implementeras på ett så smidigt sätt som möjligt, men därmed inte sagt att det inte krävs extra resurser och extra kostnader för alla parter. Detta är ett väldigt stort projekt och inget som man gör på en kafferast, säger hon.

För Tamro handlar det om att anpassa rutiner och it-system.

– Alla enskilda receptbelagda förpackningar som kommer i retur till oss som distributör måste först verifieras mot det nationella systemet innan de får återsättas till säljbart lager. Kraven innebär också att alla receptbelagda läkemedelsförpackningar som blir skadade hos oss eller av annan anledning ska förstöras måste avaktiveras i det nationella systemet, säger Åsa Brümmer.

En nöt som återstår att knäcka är distributionen av läkemedel till sjukhusen. Var de förpackningarna ska avaktiveras är ännu inte klart då EU ger medlemsstaterna möjlighet att själva bestämma detta.

– Där har vi fortfarande inte klarhet i hur de svenska myndigheterna ser på var det ska ske. Socialdepartementet och Läkemedelsverket behöver gemensamt komma med tydliga detaljer hur de ser att det här ska ske, alltså verifiering och avaktivering av läkemedelsförpackningar i sjukhusdistribution, säger Åsa Brümmer.

Målet är att få igång systemet under första halvan av 2019 i alla EU-länder.

Relaterat material

E-verifiering ska stoppa falska läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev