tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

40 miljoner kronor mindre i marginal

Publicerad: 31 oktober 2012, 13:15

Den nya prismodellen i förslaget spås leda till en minskad handelsmarginal för apoteken med 40 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

En redan pressad apoteksbransch möter nu beskedet att priserna på läkemedel kommer att pressas ytterligare med hjälp av internationella prisjämförelser, om Sofia Wallströms förslag på ny prismodell i Läkemedels- och apoteksutredningen går igenom.

Enligt förslaget kommer ett läkemedel räknas som nytt under en period om fem år och under den tiden önskar utredningen att en värdebaserad prissättning behålls. Men efter fem år ska prispressen skärpas. Då ska den kompletteras med internationella prisjämförelser.

Anledningen är att Sverige ligger bra till när det gäller priser på nya läkemedel. Värre är det med gamla. Där betalar Sverige mer än många andra länder.

Samtidigt som samhällskostnaderna minskar med miljarder kronor, så ökar trycket på apoteken. Apotekens handelsmarginal påverkas negativt med cirka 40 miljoner kronor, enligt beräkningar i rapporten.

– Det gäller väl att fortsatt ha en balans mellan vad apoteken ska tjäna och vad samhället är berett att betala. Vi vill ha mesta möjliga pang för pengarna, säger Sofia Wallström, regeringens utredare.

Hon berättar också att förslaget erbjuder apoteken en ökad möjlighet att tjäna pengar på annat håll: Öppenvårdsapotek ges möjlighet att förhandla inköpspris på icke-utbytbar generika i likhet med övriga icke utbytbara läkemedel och på så sätt utöka parallellimporten. Den ökade intjäningsmöjligheten ska vara av ungefär samma storleksmått som den minskade handelsmarginalen.

Relaterat material

Utredaren vill ha internationella jämförelser

Generikamodellen ses över i apoteksutredningen

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

”Sofia Wallström har inte talat med oss”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev