Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

40 procent lägre priser än i grannland

Publicerad: 10 januari 2013, 09:53

Foto: Photos.com

Priserna för utbytbara läkemedel med generisk konkurrens är betydligt lägre i Sverige än i Norge.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Efter rykten om att läkemedelspriserna i Danmark och Sverige är lägre än i Norge bestämde sig norska hälso- och omsorgsdepartementet för att låta göra en stor prisjämförelse. Den färska rapporten visar att priserna på läkemedel med generisk konkurrens som är utbytbara i alla tre länder är mycket högre i Norge än i grannländerna. Danmark har något lägre priser än i Sverige.

I ett prisindex, där de norska läkemedelskostnaderna ligger på 100 procent ger index danska läkemedelspriser på 53,8 procent. Index för Sverige landar på 60 procent av de norska priserna.

Norge tillämpar ett prissystem där läkemedelspriserna pressas med 30 procent när en medicin får generisk konkurrens. Sex månader senare reduceras priserna ytterligare och efter 18 månader introduceras tredje och sista prisnedsättningen av utgångspriset.

Sverige har en generikamodell där läkemedelsproducenterna anmäler till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket vilket pris på ett läkemedel som gäller där TLV sedan beslutar vilket läkemedel som är periodens vara. Danmark har ett liknande system.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev