Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

500 danska läkare i blåsväder efter otillåtet extraarbete

Publicerad: 19 oktober 2009, 13:59

Hundratals danska läkare riskerar polisanmälan efter att ha jobbat för läkemedelsindustrin utan tillstånd.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Sedan 1980-talet finns regler om att läkare som tar extrauppdrag för läkemedelsbolag måste få tillstånd från Lægemiddelstyrelsen, den danska motsvarigheten till Läkemedelsverket. Myndigheten tar bland annat hänsyn till hur stor ersättning läkarna får och om de själva skriver ut läkemedel från bolaget de jobbar för, skriver tidningen Politiken.

Förra året ändrades lagstiftningen så att läkemedelsbolagen blev skyldiga att redovisa vilka läkare som jobbar för dem. Nu har Lægemiddelstyrelsen gått igenom listorna från industrin och funnit omkring 500 läkare som inte har redovisat sina extrauppdrag.

– Samarbetet mellan läkarna och industrin är av sådan karaktär att läkarna borde ha sökt tillstånd. Nu ska vi ta ställning till om de får ha kvar extrajobben. Vi tar också ställning till om någon av läkarna ska anmälas till polisen, säger Karsten Jørgensen, kanslichef vid Lægemiddelstyrelsen, till Politiken.

Företrädare för flera politiska partier i Danmark kräver att de utpekade läkarna ska få betala böter. Även inom den danska läkarkåren finns kritiska röster.

– Jag har svårt att tro att läkarna inte känner till lagen. Debatten i läkarkretsar har pågått i åratal och alla läkare har fått ett personligt brev om att de är skyldiga att ansöka om lov om de vill ta extrajobb i läkemedelsindsutrin, säger Inga Marie Lunde, ordförande i nätverket Læger uden sponsor, till Politiken.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev