Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

"Affär följd av budfiasko"

Publicerad: 7 maj 2010, 12:09

Analys: Affär konsekvens av fiasko i budstrid om apotek

ANALYS: Varför sålde Tamro den alldeles nya apotekskedjan Apotek 1? Ägarfamiljens trängda ekonomiska läge har sannolikt spelat roll.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Motivet till försäljningen är enligt Tamrogruppens svenskspråkige direktör Sebastian Jägerhorn, som jag hade i luren nyss, strategiskt. Företaget har nått insikten att det vill vara ”den enda neutrala grossisten” på den svenska läkemedelsmarknaden.

Genom att inte sälja läkemedel till en kedja som koncernen själv äger, kan eventuella kunder inte misstänkliggöra Tamro för att ge någon sämre villkor. En bra bas för affärer.

Det är den officiella versionen och den stämmer säkert delvis. Men ger knappast hela förklaringen.

Proportionerna på Tamrogruppens nya lilla apotekskedja och koncernens grossistverksamhet skiljer sig kraftigt. Tamro är marknadsdominanten inom partihandel med läkemedel i Sverige, Apotek 1 är inte mer än en pyttig apotekskedja.

Tidpunkten för försäljningen är inte så konstig som man vid första anblicken kan tycka. Enligt Sebastian Jägerhorn har affären förberetts i flera månader i kulisserna.

Beslutet att sälja kan informellt ha varit fattat på högsta ort redan strax efter beskedet om att Tamro inte fick köpa kluster i höstas.

Nyetableringarna var, enligt Sebastian Jägerhorn, planerade sedan länge när det snöpliga beskedet om att Tamro kammat noll i klusterstriden kom. Och antagligen utifrån en förhoppning att klusterapotek skulle tillkomma som förstärkning.

Ett avbrott i etableringsplanerna hade raserat redan uppbyggda värden. Därför körde man på – och skapade något som blev tillräckligt attraktivt för en tung köpare.

En trolig orsak till Tamros fiasko i budgivningen, och indirekt också försäljningen av apotekskedjan, är den tyska ägarfamiljen Merckles finansiella trångmål.

Efter patriarken Adolf Merckles självmord i fjol var läget riktigt illa och familjen satte upp Phoenixgruppen, där Tamrogruppen ingår, på försäljningslistan i en desperat åtgärd för att minska skuldberget.

Phoenix och Tamrogruppen kvarstår dock alltjämt i familjens ägo, till skillnad från det Merckleägda generikabolaget Ratiopharm som såldes tidigare i år.

Själva Tamrogruppen är välskött och levererar goda resultat. Försäljningen av Apotek 1 kan ha gett ett viktigt, om än litet, bidrag till att förbättra den tyska finansfamiljens likviditet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev