Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Åhléns stänger apoteken

Publicerad: 3 januari 2011, 11:58

Redan denna månad stänger Åhléns fem av sina apotek. De har inte gått så bra som förväntat och konkurrensen är för hård, enligt företaget.
(Ny version 3/1, kl 13.00)


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Apoteken har inte utvecklats så positivt som vi hade planerat för, säger Carina Kampe, vikarierande informationschef på koncernbolaget Axstores AB som Åhléns ingår i, till Dagens Apotek.

Varuhuskedjan Åhléns plan var ursprungligen att på längre sikt öppna apotek vid flertalet av de 77 varuhusen i Sverige. Men företaget ville gå försiktigt fram och öppnade först på de större orterna.

– Vi befinner oss i ett vägskäl, där alternativet hade varit att etablera många fler apotek för att få en positiv utveckling. Men med tanke på hur konkurrensen ser ut och hur utvecklingen har gått så väljer vi i stället att stänga ner de här apoteken, säger Carina Kampe.

– Vad man tydligt kan märka är ju att kunder i mångt och mycket har fortsatt gå till de apotek som de tidigare har gått till, tillägger hon.

Åhléns var först med att öppna nya, fullskaliga apotek på den omreglerade marknaden. I februari förra året började apoteket i varuhuset vid Skanstull i Stockholm expediera receptbelagda läkemedel.

Därefter stod apoteket i Norrköping på tur och i maj öppnade apotek på Åhléns i Göteborg och Malmö samt i centrala Stockholm. Åhléns apotek i Örebro öppnade så sent som i november 2010 och har därmed bara haft två månader på sig att bli lönsamt.

– Vi såg att det här inte utvecklades positivt och då agerade vi snabbt i den situationen, säger Carina Kampe.

Apotek Hjärtat kommer att ta över apoteket på Åhléns City i Stockholm. Personalen på Åhléns City kommer att erbjudas anställning på Apotek Hjärtat, som tar över driften så fort Läkemedelsverket godkänt övertagandet. Till dess fortsätter Axstores att driva apoteket.

Att Apotek Hjärtat skulle ta över de övriga fem apoteken har inte varit aktuellt, enligt Carina Kampe. De kommer sannolikt att stängas redan under januari.

”Flera av Åhléns apoteksmedarbetare kommer att kunna erbjudas tjänster inom Apotek Hjärtat, som är i en stark tillväxtfas”, skriver Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande. Enligt Carina Kampe finns det ingen överenskommelse med Apotek Hjärtat om att överta personal på något annat apotek än det på Åhléns City i Stockholm. Däremot söker Apotek Hjärtat personal och kommer att presentera lediga tjänster för personalen även på övriga orter.

Personalen på de fem apotek som läggs ned sägs upp på grund av arbetsbrist i enlighet med avtalen.

– Det här är ju en bransch där det finns jobb. Samtidigt tycker vi naturligtvis att det är jättetråkigt för de anställda och hoppas att vi kan stötta dem i att hitta alternativ, säger Carina Kampe.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News