fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Allergitabletter populära i värmen

Publicerad: 13 maj 2016, 06:20

Sedan värmen kom har pollenproduktionen exploderat.

Foto: Thinkstock

Värmen är jobbig för pollenallergiker men mumma för apoteken som ser efterfrågan på allergipreparat öka. Populärast är olika typer av tabletter.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Jämfört med förra året ligger pollensäsongen senare i år, men den förväntas bli mer omfattande. Fast det är svårt att göra en helt rättvis jämförelse av försäljningen med tidigare år på grund av säsongsvariationer och olika pollenhalter. Det säger alla kedjor som Dagens Apotek talat med.

Kronans Apotek rapporterar att försäljningen är högre i år än förra året, men lägre än pollenåret 2014 som var extremt vad gäller försäljningen allergiprodukter.

– I och med värmen som kom förra veckan så stack försäljningen markant. Sedan fyra-fem veckor tillbaka är försäljningen mellan 10-30 procent högre i år än förra året. Så det är mycket pollen i luften helt enkelt, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

April var kall jämfört med förra året, men högsommarvädret i maj har lett till att Apotek Hjärtat sett en fördubbling av försäljningen jämfört med samma period 2015.

– Det som säljer mest är antihistamintabletter. Vi ser också en ökning av försäljningen av nässprej och ögondroppar. Kanske är det så att de höga pollenhalterna just nu gör att många pollenallergiker som annars klarar sig på enbart tabletter nu även måste ta till ögondroppar och nässprej för att bli kvitt sina besvär, säger Annika Svedberg, chef för farmaci och kvalitet på Apotek Hjärtat, och fortsätter:

– Vi märker också att kunderna har ett stort behov av råd och tips kring sin pollenallergi, många kommer in till våra apotek för att få hjälp. Vi har även lanserat en podcast om pollen och pollenallergi och den har redan fått många lyssningar.

Hos Apoteksgruppen minskade försäljningen av allergipreparat med 2,3 procent, räknat i antalet förpackningar, under årets första fyra månader.

– Men den första veckan i maj ser vi en markant förändring, då har vi mer än en fördubbling av antalet sålda förpackningar jämfört med motsvarade vecka förra året, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

Tabletter är den beredningsform som säljer mest hos Apoteksgruppen följt av nässprej. Räknat i antalet förpackningar säljer tabletter dubbelt så mycket som nässprej, enligt Maria Mårfält.

– De aktiva substanserna som säljer mest när det gäller tabletter är Loratadin och Cetirizin, för nässprej är det Mometason, säger hon.

Hos Apoteket AB ökade försäljningen av allergiprodukter med 550 procent under förra veckan. Enligt kedjans pressansvariga Freja Annamatz ligger siffran i linje med 2014 som alltså var ett tufft pollenår.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev