Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Allt mindre bit av kakan

Publicerad: 13 december 2013, 10:23

Apoteket AB:s marknadsandel fortsätter att krympa och ligger nu under gränsen. Det betyder att kedjan får öppna nytt.


Statliga Apoteket AB får inte ha en större del av marknaden än 36 procent. Denna marknadsandel beräknas på omsättning, det vill säga hur mycket pengar bolaget säljer för under ett år.

Den senaste mätningen visar att Apoteket AB under tredje kvartalet 2013 hade en marknadsandel på 34 procent. Det är 2 procentenheter under den gräns som är bestämd i ägaranvisningen från staten.

Blir marknadsandelen högre än så får inte kedjan öppna några nya apotek. Men nu är det alltså fritt fram, tills en ny mätning visar att Apoteket AB:s andel blivit högre än 36 procent av marknaden.

Konsultbyrån KPMG genomför på uppdrag av Socialdepartementet mätningar av marknadsandelarna varje kvartal. Det var också KPMG som föreslog etableringsstoppet i en rapport förra året. Se artiklar här intill.

Sedan dess har Apoteket AB:s andel av marknaden alltså krympt. Under 2011 låg den på 36,8 procent och var för stor, men redan andra kvartalet 2012 låg den under gränsen med 35,6 procent. Under andra kvartalet i år hade den minskat till 34,3 procent och tredje kvartalet till 34 procent.

Enligt KPMG beräknas omsättningen på hela marknaden för öppenvårdsapotek till 6,9 miljarder kronor under tredje kvartalet 2013.

Relaterat material

Apotekets marknadsandel krymper

Apoteket AB får öppna nya apotek

Stopp för Apoteket AB

”Mycket bra underlag”

Stopp för Apoteket föreslås i ny rapport 

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev