Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Analys: Bra och mindre bra av OAB

Publicerad: 22 maj 2009, 14:23

ANALYS: Spänningen tilltar nu inför den stora försäljningen av statsägda apotek. Med tanke på alla de parametrar och önskemål som omstruktureringsbolaget, OAB, haft att ta hänsyn till, har det lilla kansliet åstadkommit en ganska vettig uppdelning av de apotek som nu ska under klubban.


Frågorna hopas nu inför sommarens stora gissningslek om apoteken. Det blev två jättekluster – resten betydligt mindre. Det gör att minst en av de tre förväntade stora aktörerna Phoenix/Tamro, Celesio och Alliance Boots lär bli utan jumbokluster, och kanske tvingas pussla ihop flera mindre apoteksportföljer.

Men vid sidan av pusslandet är smusslandet också stort. Att några välkända aktörer alltid nämns i resonemangen, utesluter inte att flera andra resursstarka spelare lurar i vassen. Eva-Britt Gustafsson, OAB:s vd, har tidigare talat om att det finns ett 90-tal klusterintressenter.

Kanske kan helt oväntade aktörer träda fram. Det finns ju exempelvis storföretag i helt andra branscher som står inför påtvingade strukturomvandlingar.

Ute på apoteken spekuleras det förstås för fullt. Många placerar exempelvis redan Nationellt kluster 1 med 200 apotek, eller ”Pink Floyd-klustret” som någon sade, hos Phoenix/Tamro.

Farmacevtföretagarna vill alltjämt skaffa 200 apotek, nu via storföretagarklustren, och blir det så skulle det innebära att totalt 350 apotek går till småföretagare. Då får vi en riktig småföretagarreform – och inte alls den dominans av ”stora grossister” som många kritiker hela tiden varnat för.

Bra jobb av OAB alltså, men bolaget måste få skäll för den informationsförvirring som man ställde till med under ödestisdagen häromveckan.

Att bolagets sajt blev överbelastad må vara hänt, men att helt felaktiga uppgifter om apotekens öde spreds under någon timme på tisdagsförmiddagen är pinsamt.

Det får bara inte hända i ett läge där hela Apotekssverige går på nålar.

I Nynäshamn placerades exempelvis de båda apoteken i Apoteket AB respektive småföretagarklustret, när de egentligen hörde hemma i varsitt nationellt storkluster.

Att OAB:s information inte var kvalitetssäkrad när den lades ut på hemsidan är obegripligt, tycker en av Nynäshamnsapotekens chefer, och det är lätt att hålla med. Tack och lov hade personalen fått korrekta besked kvällen innan.

Nu är detta aningen överspelat, och jakten på kluster kan börja.

Pink Floyd-kluster, förresten? Jo, de brittiska rocklegendarerna lär ha gjort en låt som heter just ”Cluster One”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev