Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Analys: En ohelig allians och en gordisk knut

Publicerad: 23 februari 2009, 09:46

ANALYS: Apoteksfrågan kryllar av allianser. Somliga ganska väntade, andra mer överraskande och rentav oheliga.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLif

I höstas gjorde den så kallade prisalliansen – Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges farmacevtförbund, läkemedelsindustrins branschförening Lif med flera – gemensam sak med ett motförslag i frågan om prissättningen på den nya apoteksmarknaden. Det gick inget vidare.

På det nya året har i stället läkemedelsindustrin och den politiska oppositionen strålat samman i ett gemensamt korståg.

Målet för det kollektiva ursinnet är det man på ett ungefär beskriver som regeringens svek mot svensk läkemedelsforskning och grossisternas krav på skyhöga marginaler. Regeringen gynnar de nya apoteksaktörerna för mycket i hanteringen av apoteksfrågan, menar man.

Oppositionen och industrin går förstås inte hand i hand – de har samma mål men helt olika utgångspunkter. Vilket är definitionen på en ohelig allians.

Bilden blev ännu tydligare i torsdags. Då konkretiserade Ylva Johansson, tidigare vård- och äldreomsorgsminister, hotet att riva upp apoteksreformen. I sitt inlägg i Svenska Dagbladet citerade hon läkemedelsindustrins farhågor och betonade att ”reglerna för prissättning kommer att ändras radikalt” vid ett maktskifte. På ett sätt som gynnar industrin mer, får man anta?

Terminologin inom den oheliga alliansen är delvis gemensam. Den lätt föraktfulla termen ”grossister” används lika flitigt av Ylva Johansson som av industrins företrädare. Ordet avser de kombinerade parti- och detaljhandlare från andra länder som väntas etablera sig på den svenska marknaden.

Kärnan i den oheliga alliansen ska enligt ryktet vara förre nikotinutredaren Anders Lönnberg, numera chef för public affairs vid läkemedelsbolaget Novartis, och Ylva Johansson. De känner varandra mycket väl. Anders Lönnberg beskrev nyligen regeringens förslag till apoteksreform som ”erbarmligt dåligt” i Sveriges farmacevtförbunds organ Farmacevtisk Revy. Ord som inte hade överraskat från det förra statsrådet.

Nog om denna allians. Nu har apotekspropositionen kommit, utan större överraskningar. I den komplexa härvan är många av intressenterna, som Dagens Apotek och Dagens Medicin kunde berätta i fredags, inte oväntat upprörda utifrån skilda utgångspunkter.

I den omdebatterade kompetensfrågan har de tre huvudsakliga arkitekterna bakom propositionen – departementsrådet Sofia Wallström, den politiskt sakkunnige (kd) Joakim Pettersson och statssekreteraren Dan Ericsson – inte tagit till sig av den starka kritiken från apotekarhåll. Mycket kritik hade kunnat undvikas genom att vända på formuleringen och låta receptarier fortsätta vara läkemedelsansvariga, men på dispens. Nu tror många apotekare, att döma av ett flertal kommentarer här på sajten, att deras profession är stendöd på svenska öppenvårdsapotek.

Socialminister Göran Hägglund (kd) avfärdade i Dagens Nyheter i fredags återigen de seglivade ryktena om en generell prissänkning av industrins priser. Men strax därpå pekar han på det orimliga i att svenskar betalar mer – till företagen? – för läkemedel än invånare i andra länder.

Återstår att se hur Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, löser den gordiska knuten – den definitionen får ni kolla upp själva – om handelsmarginalen. I dag går tidsfristen ut.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev