onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Analys: Ingen vinner på diffus startpunkt

Publicerad: 2 juni 2009, 19:51

ANALYS: Tiotusenkronorsfrågan: När går egentligen startskottet för den nya apoteksmarknaden? Ingen tycks riktigt veta.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Den nya lagstiftningen som ska tillåta privata apotek träder i kraft om en månad, den 1 juli. Men när kommer startskottet i praktiken att gå för den nya apoteksmarknaden?

Jag har frågat många, men ingen vet med exakthet.

Frågan hänger som bekant på hur lång tid det tar för omstruktureringsbolaget, OAB, att sälja apotekskluster, och på när Läkemedelsverket börjar ta emot ansökningar om tillstånd. Och sedan på hur lång tid verket tar på sig.

Om det inte kommer några nya besked från regeringskansliet talar det mesta för att vi får en serie av startskott – i och för sig kanske inte alltför utspridda i tiden.

Omkring den 1 oktober är ett vanligt förekommande tips när det gäller de första privata apoteken, och något senare för klustren som ska säljas, men det är inte säkert att det håller.

Troligen får i alla fall ett antal mindre helt nyetablerade apoteksaktörer, så kallade greenfielders, en något snabbare start än klusterköpare.

Just det är kanske inget jätteproblem ur konkurrenssynpunkt. Men av flera andra skäl vore det önskvärt att socialdepartementet aviserade ett datum i höst då nya ägare tidigast får starta apotek på den nya marknaden:

- En period av formellt fri marknad, men där Apoteket AB är den totalt dominerande aktören, är inte lyckad. Apotekets försprång på den nya marknaden är tillräckligt som det är, och oavsett hur lång en övergångssituation blir riskerar den sprida förvirring bland allmänheten om vad omregleringen egentligen innebär.

- De tusentals anställda som berörs förtjänar ett datum att sikta in sig på.

- Ett klart besked om ett startdatum skulle ha en lugnande effekt på den oroliga marknaden. De nya aktörernas stress att snabbt lämna in tillståndsansökningar skulle lätta, och ansökningarna skulle antagligen bli mer genomarbetade. Läkemedelsverket skulle få lite arbetsro med handläggningen.

Antagligen är frågan politiskt känslig eftersom ett nytt startdatum skulle tolkas som ännu en försening av reformen. Men denna försening är ju redan ett faktum – den 1 juli kommer omöjligen några nya apotek att kunna slå upp dörrarna.

Aktörerna och apotekspersonalen borde åtminstone få veta om det kommer att sättas ett gemensamt startdatum, eller om vi kan förvänta oss en situation med ett antal skiftande startskott för de olika aktörerna. Det socialminister Göran Hägglund (kd) sagt hittills i frågan kan tolkas som att han lutar åt det första alternativet.

Alla skulle gagnas av klarare besked. Nu har frågan om apoteksreformens reella startpunkt blivit en Svarte Petter som socialdepartementet, OAB och Läkemedelsverket alla skjuter ifrån sig.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev