Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Analys: Kedjor med skilda förutsättningar

Publicerad: 12 mars 2009, 08:17

ANALYS: Vi har hört det ett tag nu – de internationella apoteks- och grossistkedjorna avvaktar med sina beslut om den svenska marknaden. Kedjorna buntas ofta ihop till en grå massa, trots att deras affärslägen ser helt olika ut.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Det är inte svårt att förstå att de internationella kedjorna ligger lågt eftersom spelreglerna fortfarande inte är klara. Den centrala frågan om handelsmarginalen har dragit ut på tiden och nu är det den 1 april som är deadline för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, uppdrag.

Som jag varit inne på förut är det här nog den aspekt av regeringens apoteksreform som är lättast att kritisera.

Företagare, stora som små, borde inte behöva sväva i komplett ovisshet om sina affärsmöjligheter så nära inpå startsignalen för den nya apoteksmarknaden.

Det är inget oviktigt uppdrag som TLV, närmare bestämt läkaren Joachim Werr, några hälsoekonomer och den nya chefen Gunilla Hulth-Backlund har i sin famn i denna sena timma.

Men åter till kedjorna. De fyra aktörer som antas ha potential att starta relativt stora nya apotekskedjor i Sverige är Celesio/Vitus, Alliance Boots, Tamro/Phoenix och KD-Oriola. Det krävs ingen djupare branschkännedom för att inse att de har ganska olika förutsättningar sinsemellan.

De två sistnämnda är redan närvarande på den svenska marknaden som grossister. Samtidigt förväntas de andra större aktörerna, inklusive den allra största, Apoteket AB, etablera egen grossistverksamhet på den nya marknaden.

Det är därför inte troligt att det skulle finnas någon affär för Tamro/Phoenix och KD-Oriola i att fortsätta att enbart driva grosshandel i Sverige.

Dessa två skulle alltså förlora mycket på att inte ge sig in på den svenska marknaden.

Dessutom utgör deras svenska dotterbolag i grossistledet, Tamro och Kronans Droghandel, ett ypperligt försprång. De står dock båda två inför en stor utmaning – att ställa om till fullsortimentsgrosshandel. Men den utmaningen är överkomlig.

Oddsen på att Tamro/Phoenix och KD-Oriola inte startar apotek i Sverige borde vara höga.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev