Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ann-Christin Tauberman får utreda utökad förskrivningsrätt

Publicerad: 27 maj 2009, 12:23

Det har länge varit rött ljus för utökad förskrivningsrätt till sjuk­sköterskor. Men nu vill regeringen att frågan ska utredas av Ann-Christin Tauberman (bilden).


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Under senare år har ett antal initiativ tagits till att utvidga sjuksköterskors arbetsuppgifter så att de kan göra en del av det som i dag utförs av läkare.

Det kanske mest uppmärksammade exemplet är den utbildning till avancerad specialistsjuksköterska som sedan 2003 finns vid Högskolan i Skövde, se bland annat Dagens Medicin nr 12/05. Den som gått utbildningen kan arbeta mer självständigt med patienter med infektionssjukdomar och får dessutom viss rätt att remittera till röntgen.

Trots de ökade be­fogen­heterna har specialistsjuksköterskorna inte slagit igenom brett. En viktig förklaring är att den förskrivningsrätt som de kan få är begränsad. Men nu kommer förskrivningsrätten att ses över inom ramen för utredningen "Trygghet och säkerhet för individen – behörighet för personal i hälso- och sjukvård" som ska vara klar i oktober 2010.

– Utredaren Ann-Christin Tauber­man kommer att titta på för­skriv­nings­frågan. Det är inget speciellt spår i utredningen, men direktiven är ­generellt skrivna för att utredaren ska kunna ta sig an de frågor som dyker upp under resans gång, säger Tobias Nilsson, politiskt sak­kunnig hos socialminister Göran Hägglund (kd).

Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, välkomnar utredningen, men påpekar att en utökad förskrivningsrätt i förlängningen handlar om patientsäkerhet.

– Bara för att man är distriktssköterska är man inte automatiskt en bra förskrivare. Som grupp har distriktssköterskorna i dag inte den kompetens som krävs för en utökad förskrivningsrätt. Men om man kan säkerställa kompetensen och att kontakterna med patientansvarig läkare fungerar så ser jag inga större problem, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Samtidigt betonar hon att sjuk­sköterskor egentligen är mindre lämpade att skriva ut läkemedel.

– Förskrivning bygger på diagnostik, val av behandling och uppföljning. Dessa saker ligger inte i sjuksköterskors utbildning och arbete, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Också Inger Rising, ordförande i Distriktssköterskeföreningen, anser att förskrivningsrätten i förlängningen handlar om patientsäkerhet. Men enligt henne skulle vården tvärtom bli säkrare om distrikts­sköterskor fick skriva ut fler preparat mot exempelvis KOL och diabetes då det redan i dag ofta är distriktssköterskor som hanterar läkemedelsbehandlingen av dessa patienter.

– Det är vi som har hela kontakten med patienten och gör bedömningen. Men sen måste vi ta kontakt med läkaren för att få ett recept utskrivet, vilket oftast sker utan att läkaren har träffat patienten. Då blir det otydligt vem som har ansvar för förskrivningen fullt ut, säger Inger Rising.

Tidigare försök att utvidga sjuksköterskornas rätt att skriva ut läkemedel har mött hårt motstånd från läkarhåll.

– Jag förstår inte riktigt varför. Men det handlar väl om personer som inte vet vilka kunskaper vi har och därför blir oroliga, säger Inger Rising.

Ann-Christin Tauberman får utredningsuppdrag

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev