fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Anställd blev förbjuden att sjukskriva sig

Publicerad: 7 februari 2017, 13:46

Foto: Thinkstock

På ett apotek blev den anställda utskälld för att ha försökt införa EES och på ett annat hotade chefen med uppsägning om hon sjukskrev sig. Dagens Apoteks läsare berättar om arbetsmiljön på apoteken.

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenFarmaci

”Schemat är tight till tusen, så fort någon är borta är man ensam kvar vilket betyder att ingen kan vara borta. Farmor och mormor tar hand om sjuka barn, vi jobbar fast vi är sjuka, semester går knappt att få och naturligtvis kan man inte räkna med att få semester under sommarloven då barnen är lediga.”

Så skriver en av de personer som har hört av sig till Dagens Apotek för att berätta om arbetsmiljön på apoteken efter vår bevakning av området. Hon berättar att hon har sökt sig ett annat yrke och inte tänker återvända till apoteksbranschen.

”Allt mäts i siffror, pengar, tid, blinkande kömätare, resultatrapporter som bara ska bli bättre och bättre. Aldrig får man känna att det man gör är bra nog. Alltid bättre och bättre, snabbare och snabbare”, skriver hon.

Ett annat mejl till redaktionen kommer från en apotekare som också nyligen lämnat apoteksbranschen. Hon beskriver sina erfarenheter av apotek på senare år.

”Tre apotek och tre helt galna upplevelser – trots att jag egentligen älskar att jobba på apotek och är en lugn, trygg och rätt duktig person.”

Allt mäts i siffror, pengar, tid, blinkande kömätare, resultatrapporter som bara ska bli bättre och bättre.

På ett apotek ska chefen, när apotekaren kom tillbaka från en sjukskrivning, ha hotat med uppsägning om hon åter skulle sjukskriva sig.  På ett annat apotek ska chefen ha skällt ut henne för att hon försökt införa användning av elektroniskt expertstöd, EES. I det sista fallet ska hela personalen senare ha sagt upp sig och chefen blivit omplacerad.

I ytterligare ett mejl till Dagens Apotek tecknas också en bild som beskriver väldigt hög stressnivå.

”Alla jobbar mer, hinner inte ta sina raster, stannar kvar efter stängning för att göra färdigt det som inte hunnits över dagen. De allra stabilaste och trognaste av personalen börjar nu vackla i sin tro på framtiden inom apoteket … Jag skriver det här för jag känner att jag faktiskt inte är säker på att det här är min framtid”, skriver den apoteksanställda.

Förutom de mejl som Dagens Apotek har fått har ett stort antal läsare beskrivit arbetsmiljön i kommentarer till artiklar som Dagens Apotek tidigare skrivit i ämnet. Alla är inte missnöjda, men den övervägande andelen av kommentarerna handlar om stress och brister i arbetsmiljön.

Från fackens sida är man väl medvetna om situationen.

– Vi får höra om ökad stress och försämrad arbetsmiljö. För oss är det en av våra viktigaste frågor, säger Kristina Billberg Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter.

I vissa kommentarer på sajten är läsare missnöjda med fackförbunden och skulle vilja att de drev på hårdare för en bättre arbetsmiljö. Fackförbundens håller inte med om kritiken.

– Det finns lagar och regler som arbetsgivaren ska följa och vår roll är att bevaka att så sker. Det är högprioriterat för oss, säger Kristina Billberg Fritjofsson och berättar att Sveriges Farmaceuter snart kommer att släppa en rapport om arbetsmiljön på apoteken.

– När de anställda inte får tid till att äta lunch, ta raster och gå på toaletten är det svårt att driva fackligt arbete på arbetsplatserna. Särskilt på små arbetsplatser är det svårt att ha en klubb och apoteken har blivit mindre, säger Shadé Jalali, branschutredare för farmaci och hälsa inom Unionen.

Hon framhåller att man ska kontakta sin riksklubb om arbetsmiljön brister på ett apotek där det saknas en lokal klubb och hon påpekar att det är viktigt att påtala brister för sitt fackförbund.

– Jag hoppas att man hör av sig om man tycker att facket inte gör tillräckligt mycket, säger hon.

I de mejl som Dagens Apotek har fått förekommer kritik mot brister i arbetsmiljön hos samtliga kedjor. Dagens Apotek söker HR-ansvariga på de olika kedjorna för kommentarer och återkommer med dessa i kommande artikel.

Relaterat material

Så många gånger anmäldes psykosociala besvär

Unionen: Mycket hög stress på apoteken

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev