Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ansvarig för handelsmarginal bemöter jävsanklagelse

Publicerad: 2 mars 2009, 14:57

Joachim Werr, övergripande ansvarig för arbetet med handelsmarginalen på TLV, bemöter nu anklagelserna om jäv.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Nyligen rekryterades läkaren Joachim Werr till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Han har det övergripande ansvaret för myndighetens känsliga uppdrag om apotekens handelsmarginal efter omregleringen.

Joachim Werr är även styrelseledamot i Global Health Partner, GHP, ett företag som drivs av Per Båtelson. Samme Båtelson är styrelseordförande i statliga Apoteket AB, som i högsta grad berörs av TLV:s arbete med handelsmarginalen.

– Stämmer uppgifterna är det upprörande. Det är förstås olämpligt att en person med så stark koppling till Apoteket har en så central roll i det här arbetet, sa Richard Bergström, vd för läkemedelsindustrins branschorgan Lif, till Dagens Apotek förra veckan.

Joachim Werr säger dock att han intagit en passiv roll i GHP:s styrelse sedan den 10 november 2008, då han tog ett uppdrag för ett landstings räkning.

– Min chef på Investor har adjungerats in som min ställföreträdare, säger Joachim Werr.

Joachim Werr är avgående styrelseledamot, men kommer formellt att kvarstå i GHP:s styrelse fram till företagets ordinarie bolagsstämma den 29 april.

– Ärendet är under utredning och jag kan inte säga något mer än det som TLV:s generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund tidigare sagt. Det är viktigt för alla nu med fokus på sakfrågan. TLV behöver arbetsro. Vi har i det fortsatta arbetet med handelsmarginalen nu inlett en dialog med bland andra läkemedelsindustrin, säger Joachim Werr.

Utredningen som Joachim Werr syftar på är en pågående intern prövning på TLV mot jävsregler som fyra myndigheter på läkemedelsområdet gemensamt tagit fram. Den väntas vara klar inom de närmaste dagarna.

Den 1 april ska TLV vara färdigt med en detaljerad redovisning av sitt uppdrag om de framtida apotekens handelsmarginal.

Nyckelperson hos TLV kan vara jävig

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev