Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Antibiotika från Indien beslagtogs

Publicerad: 17 november 2016, 12:03

Foto: Thinkstock

Försändelser med antibiotika hittades på Arlanda under årets insats mot olaglig läkemedelshandel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under veckan som insatsen varade beslagtogs 1 200 tabletter eller kapslar med antibiotika som kommit per post till Sverige och Arlanda flygplats. Totalt handlade det om 16 försändelser, varav merparten var köpt via internet från säljare i Indien.

Enligt Läkemedelsverket innehöll varje försändelse mellan 10 och 230 tabletter eller kapslar, och då främst i form av lösa blisterkartor utan ytterförpackning.

– Antibiotika är receptbelagt och köper man antibiotika eller andra receptbelagda läkemedel från andra källor än från godkända apotek så har man inte någon som helst garanti för innehåll eller kvalitet. I sämsta fall kan produkterna vara direkt livsfarliga, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Myndigheten varnar för att privatimport av antibiotika riskerar att bidra till resistensutvecklingen. Ett annat problem är det är svårt att veta vad tabletterna som köps på nätet egentligen innehåller.

Insatsen mot olaglig läkemedelshandel är ett årligt projekt som sker i samarbete mellan Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen i Sverige.

Relaterat material

Bantningspiller innehöll bedövningsmedel

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev