fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Antibiotikaförskrivning på rätt köl med nytt datorprogram

Publicerad: 3 juni 2009, 10:51

Läkarna på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har helt ändrat förskrivningsmönster av antibiotika, tack vare ett datorprogram. Oönska­d förskrivning har minskat med 70 procent.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedelFörskrivning

För att minska risken för resistens­utveckling har läkarna på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, drastiskt ändrat sin antibiotikaförskrivning.

I stället för att vanemässigt behandla med antibiotikumet cefuroxim vid indikationer som lunginflammation och urinvägsinfektion, ges nu företrädesvis smalspektrumpenicillin, som inte bidrar till resistens i lika hög grad.

En hemlighet bakom lappkastet i förskrivningsmönstret är datorprogrammet SAI - sjukhusets antibiotika- och infektionssystem - som är knutet till journalsystemet Melior.

Varje gång som antibiotika ordineras i datorjournalen poppar det numera upp en ruta i datorn som ställer frågor om vilken typ av behandling som är aktuell och vilken diagnos som ska behandlas, se även Dagens Medicin nr 1-3/09. Det går inte att välja bort frågorna, utan de måste besvaras innan förskrivningen kan fortsätta.

– Det behövs en tankeställare vid förskrivningen så att man inte drar till med de bredaste preparaten i onödan. I början kunde man bli lite irriterad på frågorna eftersom det tar någon minut att svara på dem. Men nu har detta blivit rutin och jag ser inga problem med detta. Vinsterna är så stora så det är väl värt besväret, säger Fredrik Bergman, intensivvårdsläkare på Säs.

Han tycker inte att frågorna i förskrivningsprogrammet har påverkat hans egna ordinationer.

– Men jag tror absolut att det gör stor nytta och kan utvecklas även på andra områden, exempelvis för att larma om läkemedel som interagerar.

Den utvärdering av SAI som Säs nu har gjort visar att användningen av bredspektrumantibiotikumet ce­­furoxim minskat med 70 procent sedan i oktober i fjol, då programmet installerades. Samtidigt har användandet av bensylpenicillin, som rekommenderas som förstahandsval vid indikationen lunginflammation, ökat i motsvarande grad.

Enligt Anders Lundqvist, överläkare på sjukhusets infektionsklinik, har datorprogrammet, i kombination med informationsinsatser om behandlingsrekommendationerna, bidragit till att ändringen gått så snabbt.

Han tycker att datorprogrammet är smått genialiskt eftersom det är enkelt för läkaren att svara på frågorna. Samtidigt får sjukhuset kunskap om vilken typ av antibiotika som skrivs ut vid olika indikationer.

– Hittills har vi saknat uppgifter om den diagnosrelaterade användningen. Nu har vi ett helt nytt instrument att mäta hur antibiotika ordineras och hur följsamheten till rekommendationerna ser ut, säger Anders Lundqvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev