Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Antidot fungerade hos friska

Publicerad: 12 november 2015, 07:28

Ett medel som kan häva den blodförtunnande effekten av Eliquis och Xarelto är på god väg, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Allt fler behandlas med nyare blodförtunnande läkemedel så som dabigatran (Pradaxa), apixaban (Eliquis) eller rivaroxaban (Xarelto). En risk med både nyare och äldre blodförtunnande medel är en ökad risk för allvarlig blödning.

Ett argument till fördel för trotjänaren warfarin har varit att det fortfarande saknas antidot som snabbt kan reversera den blodförtunnande effekten av de nyare medlen vid en olycka eller akut operation. För warfarin kan vitamin K användas.

En antidot mot dabigatran har nyligen rekommenderats för godkännande i EU. Men dabigatran tillhör läkemedelsklassen trombinhämmare och antidoten idarucizumab kan därför inte användas för att häva effekten av apixaban och rivaroxaban som tillhör klassen faktor Xa-hämmare.

I en ny studie i New England Journal of Medicine testades substansen andexanet på drygt 100 friska frivilliga som antingen hade behandlats med apixaban eller rivaroxaban i runt fyra dagar. Studien visade att den antikoagulerande effekten av båda läkemedlen hävdes hos 92–94 procent av deltagarna när en extra stor dos av antidoten gavs. Effekten sågs inom några minuter. Inga allvarliga negativa händelser inträffade. Studien var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad.

I en ledarkommentar påpekas att en svaghet med studien är att motmedlet inte testats på personer med blödning eller som måste opereras akut. Men en sådan studie pågår just nu. Ledarförfattaren skriver också att doseringen av antidoten kan bli utmanande när den används på akutmottagningar. Dosen ska nämligen baseras på vilket läkemedel som använts och när den sista dosen togs.

Studien har bland annat finansierats av Portola Pharmaceuticals.

Läs mer i abstract:

Deborah Siegal med flera. Andexanet Alfa for the Reversal of Factor Xa Inhibitor Activity. New England Journal of Medicine, publicerad online 10 november 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1510991

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev