Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Antioxidanter verkar öka spridning av hudcancer

Publicerad: 8 oktober 2015, 06:42

Foto: Thinkstock

En studie på möss visar att tillskott av antioxidanter skulle kunna förvärra spridningen av malignt melanom.


Svenska forskare har i tidigare försök på möss visat att antioxidanter kan påskynda utvecklingen av lungcancer. Nu visar de i en ny studie i tidskriften Science Translational Medicine att även utvecklingen av andra cancerformer kan påverkas.

När genetiskt modifierade möss med malignt melanom gavs vatten med antioxidanten acetylcystein fick de dubbelt så många spridda tumörer, så kallade metastaser, jämfört med mössen i kontrollgruppen. Acetylcystein hade ingen effekt på antalet eller storleken på de primära tumörerna, men påskyndade alltså spridningen av cancern.

– Nydiagnosticerade cancerpatienter är mer benägna att äta antioxidanttillskott och det är just då vår forskning visar att det är som farligast. Att identifiera en livsstilsfaktor som kraftigt skulle kunna påverka detta är viktigt, eftersom det beteendet kan man ändra på, säger Martin Bergö, professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin vid Göteborgs universitet.

Han påpekar att de tumörer som mössen har är mycket lika mänskliga tumörer. Men forskarna såg även liknande resultat när mänskliga celler utsattes för acetylcystein och en annan obesläktat antioxidant.

– Eftersom vi har bekräftat resultaten på cancerceller från människa i den här studien så ökar det möjligheten att de direkt kan vara applicerbara på människor, säger Martin Bergö.

Han anser att studien antyder att patienter med cancer bör vara mycket varsamma vid användningen av antioxidanter som kosttillskott.

– Det finns en väldigt väletablerad dogm i samhället om att antioxidanter skyddar mot cancer, eftersom de äter upp fria radikaler som man vet orsakar cancer. Den här studien visar att man ska använda kosttillskott med antioxidanter med mycket stor försiktighet, kanske inte alls. Det finns inga övertygande studier som visar att antioxidanter kan skydda vid en redan etablerad cancer, och om man redan har cancer eller en odiagnostiserad tumör så kan det påskynda cancerspridningen, säger Martin Bergö.

Läs mer i abstract:

Kristell Le Gal med flera. Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice. Science Translational Medicine, publicerad 7 oktober 2015. Doi: 10.1126/scitranslmed.aad3740

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev