Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apoex får leverera läkemedel i Skåne

Publicerad: 4 juli 2016, 11:42

Foto: Region Skåne

Nu är det klart. Region Skåne dumpar Apoteket AB och låter Apoex sköta hela läkemedelsförsörjningen. Upphandlingen går inte längre att överklaga.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I förra veckan blev Region Skåne klar med sin upphandling av apotekstjänster för hälso- och sjukvården. Upphandlingen innebär att Apoex får ett förnyat och utökat uppdrag i regionen, de ska leverera läkemedelsförsörjningstjänster inklusive läkemedelsservice, vätskevagnsservice och tillverkningsservice till alla regionens sjukhus, vårdcentraler och övriga sjukvårdsinrättningar.

– Apoex har levererat sina tjänster på ett bra sätt, dels tjänsteinnehållet dels har de arbetat konstruktivt tycker jag, både med oss och tillsammans Apoteket AB som är den andra leverantören vi har i dag, säger Per Holmér, regional chefsapotekare, till Dagens Apotek.

Apoex och Apoteket AB är de som har stått för läkemedelsförsörjningen i Region Skåne sedan avregleringen. I dag är läkemedelsförsörjningen uppdelad i tre avtal där Apoteket AB står för två av dem; logistikcentrum med leverans av hela förpackningar och orderberedning, och tillverkning och beredning, där den stora delen är beredning av cytostatika men även extempore och kliniska prövningar. Apoex står för det tredje som rör läkemedelsservice och vätskevagnsservice.

– Vi upphandlar i två avtal nu i stället för tre. Vi lägger ihop den som heter läkemedelsservice och vätskevagnsservice tillsammans med logistikcentrum, som omfattar hela förpackningar. Så vi går från tre avtal till två avtal, säger Per Holmér.

Efter upphandlingen har Apoex tagit över alla tre delar i två avtal, med start från första september 2017. I upphandlingen var det möjligt att lämna anbud på separata delar eller ett kombinationsanbud, Apoteket AB och Apoex var intresserad av att tillhandahålla båda delarna. Medan Oriola var intresserad av läkemedelsservice och APL var intresserad av den del som rör tillverkning och kliniska prövningar.

– Vi följer en utvärdering som ska leda fram till det som är ekonomiskt fördelaktigt, det är en kombination av pris och utvärdering av ett antal kvalitetskriterier. Apoex kombinationsanbud var det som var mest ekonomiskt fördelaktigt för oss, säger Per Holmér.

Relaterat material

Skåne väljer Apoex

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev