Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotek 1 vill växa snabbt i år

Publicerad: 26 februari 2010, 08:46

Omkring 50 apotek – redan i år. Det är målet för den nya apotekskedjan Apotek 1. Läs Dagens Apoteks intervju med företagets vd och Tamros styrelseordförande, och se bilder från gårdagens invigningar. UTÖKAD 12:47


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek var på plats vid invigningen av Apotek 1 i köpcentret Nacka Forum utanför Stockholm, och fick en pratstund med Jo Langmoen, tidigare koncernchef för Tamrogruppen och numera styrelseordförande för svenska Tamro.

Ni blir i starten en förhållandevis liten kedja med ett 30-tal apotek. Kan en sådan verkligen överleva?

– Nej, jag tror att storskalighet är viktigt. På sikt kan vi inte bara driva ett 30-tal apotek, utan vi måste växa. Jag kan inte kommunicera exakt vilken storlek vi siktar på att uppnå långsiktigt.

På marknaden som helhet tror han att omkring 150 nya apotek kommer att slå upp portarna redan i år, och att det blir en hög etableringstakt även under 2011.

– Och dessutom får vi se längre öppettider. Så de politiska målen om bättre tillgänglighet kommer att uppnås, det är det ingen tvekan om. Tillgången till farmaceutisk personal kan komma att bli en stor flaskhals för företagen som satsar på en vårdprofil. Många svenska farmaceuter som nu jobbar i Norge kommer säkert att återvända, säger Jo Langmoen.

Kommer vissa apotek att tvingas stänga i den hårdnande konkurrensen?

– I det korta perspektivet tror jag inte att vi får se många nedläggningar. Men i ett senare skede kan det bli så. Det kommer att bli ”survival of the fittest”.

Varför blir Apotek 1 en av överlevarna?

– Viktiga faktorer är att vi kommer att vara mer vårdinriktade än andra, att vi siktar på att uppnå en kritisk massa när det gäller antalet apotek och vår erfarenhet från Norge, där Apotek 1 är etablerat som den största apotekskedjan.

Landets tio dosapotek ligger fortfarande kvar i Apoteket AB. Hur ser du på regeringens hantering av frågan om dosläkemedel?

– Vi tycker att man borde ha avskiljt dosverksamheten från Apoteket AB och exempelvis lagt den under Servicebolaget. Den skulle också kunna samägas av alla apoteksaktörer. Situationen är inte optimal nu, men vi får leva med den här lösningen i nuläget.

Kommer ni att satsa på distanshandel med läkemedel?

– Nej, vi kommer åtminstone inledningsvis fokusera mer på kundmötena.

Tony Johansson, nytillträdd vd för Apotek 1, ser fördelar med att företaget inte köpt några befintliga apotek.

– Det blir lättare för oss att bygga en helt ny företagskultur. Vi kan välja kompetent farmaceutisk personal och vill bygga upp en snabbfotad kultur. Vi har valt att delegera mycket till apotekscheferna, som bland annat får utarbeta egna affärsplaner. Vi vill inte vara toppstyrda utan ge apoteken stor frihet och möjligheter till entreprenörskap, säger han.

Hur många apotek öppnar ni i år?

– Målet är ett 50-tal nyetableringar innan året är slut. Men det är förutsatt att det går vår väg med butikslägena, det är en flaskhals. Det skulle förvåna mig om någon annan aktör klarar att matcha den etableringstakten, säger Tony Johansson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev