fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotek flitigare på att anmäla biverkningar

Publicerad: 31 maj 2016, 08:40

Foto: Thinkstock

Läkemedelsverket fick i fjol in 8 086 anmälningar om misstänkta eller verkliga biverkningar kopplade till läkemedel. Av dessa kom 392 stycken från farmaceuter.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Siffran betyder att apoteken stod bakom 4,8 procent av anmälningarna, vilket var fler än 2014 då andelen låg på 4,3 procent.

Inrapporteringen från hela hälso- och sjukvården, där även apoteken ingår, ökade med 16 procent 2015 jämfört med 2014. De två blodförtunnande läkemedlen warfarin och rivaroxaban fortsatte att vara de två mest rapporterade substanserna när det gäller biverkningar, enligt Läkemedelsverket.

Om förbudet att sälja värktabletter med paracetamol utanför apotek har haft någon effekt på antalet biverkningar och förgiftningar är för tidigt att svara på.

– Den signalen identifierades inte initialt från den nationella biverkningsrapporteringen utan från det ökande antalet samtal till Giftinformationscentralen om förgiftningar. Men naturligtvis följer också vi hur biverkningsrapporteringen ser ut avseende paracetamol, säger Kerstin Jansson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Relaterat material

Fler förgiftade med paracetamol

Fler anmäler biverkningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev